Awokado to owoc o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć go do dzety. Niestety nie zawsze możemy kupić świeże, dojrzałe awokado. Jest na to sposób. Awokado możemy zamrozić. Sprawdź, jak mrozić awokado – przepis krok po kroku!
Spis treści
Czy można mrozić awokado?
Dojrzałe owoce awokado można całkowicie zamrozić i jest na to kilka sposobów. Trzeba jednak pamiętać, że zamrożenie awokado zmienia kremową konsystencję owocu, więc chociaż nadal możemy używać mrożonego awokado w guacamole lub w smoothie, nie warto spożywać go bez dodatków np. jako dodatek do pieczywa lub w sałatce.
Jak mrozić awokado? Mrożenie awokado krok po kroku
Mrożenie awokado, czyli smaczliwki wdzięcznej jest bardzo proste, wystarczy stosowanie kilku zasad. Oto przepis na mrożenie awokado krok po kroku:
- Usuwamy pestkę i skórkę.
- Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
- Tak przygotowane owoce umieszczamy w foliowej torebce lub pojemniku próżniowym.
- Owoce umieszczamy w zamrażalniku.
Aby jeszcze bardziej zminimalizować kontakt awokado z tlenem, umieszczamy je w zamkniętej próżniowo torbie lub hermetycznej plastikowej torbie. Tak przygotowane owoce możemy przechowywać ok. 4 miesiące.
Sprawdź, jak mrozić rabarbar
Jak mrozić mus z awokado?
Jeśli planujemy użyć mrożonego awokado do koktajlu lub dressingu najlepiej najpierw je zmiksować. Używając blendera, miksujemy awokado z łyżką soku z cytryny lub limonki, aż będzie gładkie. Następnie umieszczamy w hermetycznym woreczku do zamrażania i umieszczamy w zamrażalniku.