Jak mrozić mango? Mrożenie mango krok po kroku

Jak mrozić mango? Mrożenie owoców mango krok po kroku

Mango to pyszny i zdrowy owoc tropikalny, który zachwyca smakiem oraz pięknym kolorem miąższu. Najlepsza mango są jesienią, kiedy owoce dojrzewają w warunkach naturalnych. Wtedy też w Polsce możemy kupić najsmaczniejsze mango. Jeżeli chcemy zachować ich smak na dłużej, możemy je zamrozić. Poradzimy, jak mrozić mango krok po kroku.

Czy można zamrozić mango?

Tak, mango to owoc, który możemy zamrozić. W rzeczywistości są jednym z owoców, które wyjątkowo dobrze nadają się do mrożenia. Ważne! Aby prawidłowo zamrozić mango, owoc musi być dojrzały. Dojrzałe mango ma żółtą lub pomarańczowo-czerwoną skórkę i  owocowy aromat. 

Jak mrozić mango? Mrożenie mango krok po kroku

  1. Dojrzałe mango obieramy ze skórki i kroimy w plastry lub kostkę.
  2. Kawałki mango układamy na tacy lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie stykają się ze sobą.
  3. Umieszczamy blachę lub tackę w zamrażarce na co najmniej dwie godziny. 
  4. Gdy kawałki owoców są już wstępnie zamrożone, przekładamy je do specjalnej torebki na mrożonki lub woreczka strunowego i usuwamy z nich jak najwięcej powietrza
  5. Szczelnie zamakamy torebkę, zapisujemy datę mrożenia owców i umieszczamy w zamrażalniku.

Po zamrożeniu tą metodą mango możemy przechowywać w zamrażalniku nawet przez sześć miesięcy

Mrożone kawałka mango w białej miseczce
Mrożone kawałka mango / Fot. Canva.com

Jak rozmrozić mango?

Aby rozmrozić mango, po prostu zostawiamy je na noc w lodówce — wówczas będą rozmrażać się stopniowo. Jeżeli chcemy szybko rozmrozić mango — torebki z kawałkami owocami wkładamy do garnka z zimną wodą. Owoce powinny być całkowicie rozmrożone po ok. 3 godzinach.

Sprawdź, jak wyhodować mango z pestki

Jak wykorzystać mrożone mango?

Mango, które zostało zamrożone i rozmrożone, jest często nieco bardziej papkowate niż świeży owco, ale nadal smak ma bardzo podobny do świeżych owoców. Z takiego mango możemy przygotować smoothie, mrożone koktajle, dodać do naleśników lub racuchów, a także wykorzystać do wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *