Wszystkie babki, poza drożdżowymi, są dość proste do upieczenia. Jednak problemem może być wyjęcie gotowego ciasta z formy. Jak temu zaradzić? Wystarczy odpowiednio nasmarować formę! Sprawdź, jak nasmarować formę na babkę!
Spis treści
Tradycyjne ciasta pieczone w formach na babkę
Tradycyjne babki, upieczone w karbowanych formach lub formach z kominkiem zawsze robią wrażenie. Prezentują się wyjątkowo smakowicie dzięki pięknym kształtom wypieków. W takich formach do babek możemy piec baby drożdżowe, piaskowe, ucierane, a także ciasta jogurtowe lub biszkoptowe. Wszystkie babki, poza drożdżowymi, są dość proste do upieczenia. Jednak problemem może być wyjęcie gotowego ciasta z formy.
Jak wyjąć babkę z formy?
Odpowiedź jest prosta. Aby łatwo wyjąć upieczoną babkę z formy, trzeba przestrzegać kilku zasad, a przede wszystkim dobrze formę natłuścić. Pokryte tłuszczem muszą być wszystkie wytłoczenia, karbowania i połączenia z kominkiem. Dzięki temu ciasto za każdym razem wyskoczy idealnie.
Jak nasmarować formę do babki tłuszczem?
Aby odpowiednio wysmarować formę do babki tłuszczem, możemy wykorzystać miękkie masło, margarynę, smalec do pieczenia lub olej — w zależności od rodzaju ciasta, które pieczemy.
Sprawdź, jak zrobić lukier królewski
Natłuszczanie formy do babek — karbowanej i z kominkiem
Jeżeli będziemy smarować formę tłuszczem stałym, takim jak masło, margaryna lub smalec warto go wcześniej rozpuścić. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej, w małym rondelku na małym palniku lub wstawiając naczynie z tłuszczem do nagrzewającego się piekarnika.
Płynny tłuszcz rozprowadzamy w zagięciach formy za pomocą pędzla do pieczenia — silikonowego, nylonowego lub ze sztucznego włosia. Dzięki temu nałożymy równą warstwę tłuszczu na wnętrze formy. Pędzel pozwoli dotrzeć we zakamarki formy, lepiej niż np. ręcznik papierowy zanurzony w roztopionym maśle.
Jeżeli chcemy natłuszczać formę olejem, musimy użyć go mniej niż np. roztopionego masła, ponieważ gorzej przylega do powierzchni formy. Jeśli olej gromadzi się na dnie formy, trzeba usunąć nadmiar za pomocą papierowego ręcznika.
Posyp formę do babki mąką, bułką kartą lub kaszą manną
Formę do babki, która we wnętrzu jest już natłuszczona, teraz wysypujemy mąką, kaszą manną lub drobniutką bułką tartą. Do formy wsypujemy 1 – 2 łyżek mąki. Trzymając formę nad zlewem lub koszem na śmieci, obracamy natłuszczoną formą, przesypując mąkę tak, aby przykleiła się do tłuszczu we wnętrzu. Gdy forma została dokładnie pokryta, odwracamy ją do góry dnem, lekko stukamy w dno i wsypujemy resztki mąki, bułki lub grysiku.
Czy masło nadaje się do smarowania foremki na babkę?
Cząsteczki mleka w maśle mogą potencjalnie skarmelizować się i okleić boki blachy i przez to pozwolić, aby ciasto się przywarło. Stopienie masła przed rozsmarowaniem go we wnętrzu formy pomoże zminimalizować ryzyko przywierania, a masło nada ciastu nieco lepszy smak.
Czy wszystkie formy trzeba natłuszczać?
Wiele form na babki ma już wnętrze powłoki zapobiegające przywieraniu, co pomaga w wyciągnięciu upieczonego ciasta. Jednak podobnie jak w przypadku naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, powłoka z czasem może się wytrzeć i w mniejszym stopniu zapobiegać przywieraniu ciasta. Dlatego, zawsze warto natłuścić formę na babkę przed pieczeniem.