Lukier królewski - ciastka udekorowane lukrem z białek

Najlepszy przepis na lukier królewski, czyli lukier z białka

Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, bardzo kryjący i gęsty. Idealnie nadaje się do lukrowania babek i świątecznych pierników. Oto sprawdzony przepis na lukier królewski, czyli lukier z białkiem, przygotowany tylko z białka jajka kurzego i cukru pudru.

Ciasta polukrowane lukrem królewskim wyglądają jak pokryte warstwą lodu. Dlatego czasami ten lukier białkowy nazywany jest także lukrem lodowym, a także Royal Icing.  

Lukier z białka wykorzystujemy przede wszystkim do dekorowania babek, wielkanocnych baranków, kruchych ciastek, pierniczków, a także tortów. Dobrze utarty lukier królewski jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach. Dzięki temu tworzy na nich twardą skorupkę, a nie sklejają się one ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.

Przepis na lukier królewski

  • 1 białko jajka kurzego
  • 1 szklanka cukru pudru (przesianego)

Białko jajka wlewamy do szklanej miski lub dużego kubka ceramicznego. Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę – koniecznie na niskich obrotach. Gotowy lukier królewski przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.

Lukier możemy wykonać również bez użycia miksera, wystarczy po prostu ucierać białko z cukrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Natomiast jeżeli lukier jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go odrobiną wody lub soku z cytryny.

Lukier królewski najlepiej nakłada się na wypieki za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego. 

Aby urozmaicić smak do lukru można dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy oraz aromatyczne olejki – na przykład rumowy, migdałowy lub arakowy. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lukier białkowy zyskuje elastyczność i łatwiej jest dekorować nim wypieki.

Jak przechowywać lukier z białek

Utarty lukier królewski z białek można trzymać w lodówce przez 2 do 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu przykrytym folią spożywczą. Przed użyciem należy go wymieszać.

Lukier Królewski

Lukier królewski

Yield: 1
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes

Lukier królewski, to gęsty lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, błyszczący i bardzo kryjący.

Ingredients

  • 1 białko jajka kurzego
  • 1 szklanka cukru pudru

Instructions

  1. Białko jajka wlewamy do miski lub dużego kubka.
  2. Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę.
  3. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.

Zobacz także: Przepis na tradycyjne pierniki, Ciasto piernikowe, Kruchy mazurek porzeczkowy z lukrem

Dodaj komentarz