Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, bardzo kryjący i gęsty. Idealnie nadaje się do lukrowania babek i świątecznych pierników. Oto sprawdzony przepis na lukier królewski, czyli lukier z białkiem, przygotowany tylko z białka jajka kurzego i cukru pudru.
Spis treści
Lukier z białek, czyli lukier królewski
Ciasta polukrowane lukrem królewskim wyglądają jak pokryte warstwą lodu. Dlatego czasami ten lukier białkowy nazywany jest także lukrem lodowym, a także Royal Icing.
Lukier z białka wykorzystujemy przede wszystkim do dekorowania babek, wielkanocnych baranków, kruchych ciastek, pierniczków, a także tortów. Dobrze utarty lukier królewski jest śnieżnobiały i zasycha całkowicie na ciasteczkach. Dzięki temu tworzy na nich twardą skorupkę, a ciastka nie sklejają się ze sobą i dekoracje pozostają trwałe.
Przepis na lukier królewski
- 1 białko jajka kurzego
- 1 szklanka cukru pudru (przesianego)
Białko jajka wlewamy do szklanej miski lub dużego kubka ceramicznego. Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę – koniecznie na niskich obrotach. Gotowy lukier królewski przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.
Lukier możemy wykonać również bez użycia miksera, wystarczy po prostu ucierać białko z cukrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Natomiast jeżeli lukier jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go odrobiną wody lub soku z cytryny.
Jak dekorować wypieki lukrem z białek?
Lukier królewski najlepiej nakłada się na wypieki za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego.
Aby urozmaicić smak do lukru można dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy oraz aromatyczne olejki – na przykład rumowy, migdałowy lub arakowy. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lukier białkowy zyskuje elastyczność i łatwiej jest dekorować nim wypieki.
Jak przechowywać lukier z białek
Utarty lukier królewski z białek można trzymać w lodówce przez 2 do 3 dni. Powinien być przechowywany np. w zakręconym, czystym słoiku lub szklanym naczyniu przykrytym folią spożywczą. Przed użyciem należy go wymieszać.
Lukier królewski
Lukier królewski, to gęsty lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, błyszczący i bardzo kryjący.
Ingredients
- 1 białko jajka kurzego
- 1 szklanka cukru pudru
Instructions
- Białko jajka wlewamy do miski lub dużego kubka.
- Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę.
- Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.
Zobacz także: Przepis na tradycyjne pierniki, Ciasto piernikowe, Kruchy mazurek porzeczkowy z lukrem