Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, bardzo kryjący i gęsty. Idealnie nadaje się do lukrowania babek i świątecznych pierników. Oto sprawdzony przepis na lukier królewski z białka i cukru pudru.
Ciasta polukrowane lukrem królewskim wyglądają jak pokryte warstwą lodu. Dlatego czasami ten lukier białkowy nazywany jest także lukrem lodowym.
Przepis na lukier królewski

Lukier królewski
Lukier królewski, to gęsty lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, błyszczący i bardzo kryjący.
Składniki
- 1 białko jajka kurzego
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie krok po kroku:
- Białko jajka wlewamy do miski lub dużego kubka.
- Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę.
- Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.
Lukier można wykonać również bez użycia miksera, wystarczy po prostu ucierać białko z cukrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
Lukier królewski najlepiej nakłada się na wypieki za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego.
Aby urozmaicić smak do lukru można dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy oraz aromatyczne olejki – na przykład rumowy, migdałowy lub arakowy.
Zobacz także: Przepis na tradycyjne pierniki, Ciasto piernikowe, Kruchy mazurek porzeczkowy z lukrem