Lukier Królewski

Najlepszy przepis na lukier królewski

Lukier królewski, to lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, bardzo kryjący i gęsty. Idealnie nadaje się do lukrowania babek i świątecznych pierników. Oto sprawdzony przepis na lukier królewski z białka i cukru pudru.

Ciasta polukrowane lukrem królewskim wyglądają jak pokryte warstwą lodu. Dlatego czasami ten lukier białkowy nazywany jest także lukrem lodowym.  

Przepis na lukier królewski

Lukier królewski

Lukier królewski

Yield: 1
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes

Lukier królewski, to gęsty lukier przygotowany na bazie białka i cukru pudru. Jest trwały, błyszczący i bardzo kryjący.

Składniki

  • 1 białko jajka kurzego
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie krok po kroku:

  1. Białko jajka wlewamy do miski lub dużego kubka.
  2. Dodajemy szklankę cukru pudru i wszystko miksujemy na gładką, gęstą, błyszczącą masę.
  3. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nasze wypieki.

Lukier można wykonać również bez użycia miksera, wystarczy po prostu ucierać białko z cukrem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

Lukier królewski najlepiej nakłada się na wypieki za pomocą szprycki lub rękawa cukierniczego.

Aby urozmaicić smak do lukru można dodać kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy oraz aromatyczne olejki – na przykład rumowy, migdałowy lub arakowy.

Zobacz także: Przepis na tradycyjne pierniki, Ciasto piernikowe, Kruchy mazurek porzeczkowy z lukrem