Świeże kurki w plastikowym pojemniku

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie

Mrożenie grzybów to świetny sposób ich konserwowania i przechowywania. Po wyjęciu z zamrażalnika są gotowe do wykorzystania w kuchni – do zup, sosów, mięsa i gulaszy. Do mrożenie szczególnie dobrze nadają się kurki. Czasami zdarza się, że po rozmrożeniu grzyby mają niesmaczną goryczkę. Jest na to sposób! Poradzimy, jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie.

Mrożenie kurek – jak przygotować grzyby

Mrożenie kurek to doskonały sposób na przechowanie tych pysznych grzybów na zimę.  Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które występują w naszych lasach. Dodajemy je do sosów, mięsa, jajek, zup lub po prostu smażymy na maśle albo dusimy w śmietanie. Do każdej z tych potraw używamy świeżych grzybów. Dlatego warto zamrozić kurki latem lub jesienią, a zimą cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Tym bardziej że kurki nie nadają się do suszenia!

Sprawdź, jak oczyścić kurki

Jak przygotować kurki do zamrożenia

Kurki przed zamrożeniem musimy przede wszystkim dokładnie oczyścić – nikt nie lubi piasku w  zupie lub sosie. Najłatwiej zrobić to płucząc grzyby w gorącej wodzie z solą. Wypłukane grzyby wykładamy na sito, aby trochę odciekły. 

Często zdarza się, że rozmrożone kurki mają goryczkę i psują smak potraw. Na szczęście możemy tego uniknąć, wykorzystując jeden prosty trick.

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?

Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu? Musimy poddać je działaniu wysokiej temperatury. Kurki możemy zblanszować, czyli obgotować kilka minut we wrzącej wodzie i szybko ostudzić! Możemy także podsmażyć je na suchej patelni bez tłuszczu. Kurki wrzucamy na nagrzaną, nieprzywierającą patelnie i smażymy ok. 10 minut. Grzyby powinny puścić sok, a następnie go wchłonąć. Dzięki takim zabiegom po rozmrożeniu grzyby nie będą miały gorzkiego smaku.

Blanszowani kurek - obgotowanie kurek we wrzątku sprawie, że nie będą gorzkie
Blanszowanie kurek

Jak mrozić kurki – mrożenie krok po kroku

  1. Kurki dokładnie czyścimy i płuczemy w ciepłej wodzie z solą.
  2. Grzyby blanszujemy lub podsmażamy na suchej patelni.
  3. Pozostawiamy do wystygnięcia, a w przypadku blanszowania osuszamy.
  4. Grzyby rozkładamy na tacach do wstępnego zamrożenia tak, aby nie stykały się za sobą. Wstawiamy do zamrażarki na ok. 12 godz.
  5. Wstępnie zamrożone kurki wsypujemy do woreczków do mrożenia lub plastikowych pudełek. Dzielimy je porcje do jednorazowego wykorzystania. Podpisujemy i umieszczamy w zamrażalniku.
  6. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać 6 do 8 miesięcy.

Co zrobić z gorzkimi kurkami?

Jeżeli nie mamy pewności, że kurki przed zamrożeniem były zblanszowane lub w inny sposób podgrzane i obawiamy się, że będą gorzkie, możemy zastosować kilka sztuczek. Przede wszystkim kurki odmrażamy, zanurzając je we wrzącej wodzie. Takie grzyby najlepiej wykorzystać do potraw z dodatkiem słodkich, łagodnych składników – np. duszonej cebuli, masła lub słodkiej śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *