Kto z nas nie kocha ananasa? Ten owoc z całą pewnością zasługuje na miano wyjątkowego. Nie tylko jest on smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Zawiera on w sobie ogromne pokłady cynku i wielu innych witamin z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Co więcej ananasa śmiało można nazwać owocem w pełni uniwersalnym. Dlaczego? Otóż świetnie nadaje się on zarówno do sałatek, soków, a także i dań mięsnych. Co ciekawe, niektórzy wykorzystują go nawet na pizzy! Niemniej jednak najwięcej problemów zwykle sprawia obranie tego owocu. Wobec tego jak obrać ananasa szubko i skutecznie? Niezbędne wyposażenie do obierania ananasa
Jak obrać ananasa? Otóż z pomocą odpowiednich narzędzi. Nie oszukujmy się, ale ananas możemy śmiało nazwać jednym z tych owoców, którego obieranie urasta do rangi niewyobrażalnego wyzwania.Owoc ten ma niezwykle twardą i nieregularną skórkę, a także szypułkę, która dodatkowo utrudnia dostanie się do jego soczystego wnętrza.Niemniej jednak obieranie ananasa może być naprawdę proste, o ile tylko będziemy mogli wyposażyć się w odpowiednie narzędzia. Zatem co z całą pewnością przyda się do obrania ananasa? Otóż:
- nóż –to chyba oczywiste, że ananasa nie da się obrać bez noża. Niemniej jednak musimy zadbać o to, by to nie był nóż do masła, ale solidny, długi i odpowiednio naostrzony nóż. Może być to nawet tasak lub nóż do mięsa.
- szczypce kuchenne –to raczej dodatek opcjonalny, jednak szybko i skutecznie pomogą one usunąć szypułkę.
- rękawiczka –wspomniane już zostało, że obieranie ananasa polega na dostaniu się do jego wnętrza, a jego z kolei strzeże twarda i kłująca skórka. Rękawiczka więc skutecznie zabezpieczy nasze dłonie.
Sprawdź, jak rosną ananasy
Jak obrać ananasa? – instrukcja krok po kroku
Zabierzmy się zatem za to, jak obrać ananasa. W pierwszej kolejności przygotujmy sobie odpowiednią ilość miejsca na stabilnym blacie kuchennym i postawmy tam nasz owoc. Kolejno trzymając go za zieloną szypułkę, delikatnie rozpocznijmy obkrajanie jej dookoła. Nie musimy robić zbyt głębokich nacięć. Około5-8 centymetrówpowinno być wystarczające. Kiedy obkroimy szypułkę, możemy wyciągnąć ją przy pomocy kuchenny szczypiec, a jeśli ich nie posiadamy to możemy:
- złapać szypułkę solidnie w dłoń
- obracać ananasem – jego miąższową częścią – do momentu aż szypułka samodzielnie się wysunie.
Jeśli udało się uporać się z szypułką, wówczas możemy przystąpić do dalszego oczyszczania ananasa ze skórki. Jak obrać ananasa? Otóż przy pomocy noża musimy dokładnie obkroić każdą z jego części.Wówczas przykładamy nóż do górnej części i pionowym, płynnym ruchem przesuwamy go w dół.W ten sposób radzimy sobie z całą skórką, na całym obwodzie owocu. Ananas będzie po tym gotowy do pokrojenia i konsumowania!
Więcej ciekawych artykuł znajdziesz w serwisie: www.esencjalnie.pl
Źródło: Artykuł sponsorowany