Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się jako słodką przekąskę lub deser pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Jednak czasami zdarza się, że nie uda nam się zjeść całego owocu lub musimy przetrzymać w domu owoc przez dłuższy czas. Jak przechowywać melona, aby był pyszny i pełen aromatu?
Jak przechowywać melona
Delikatne odmiany melonów można przechowywać kilka dni w temperaturze pokojowej a potem należy trzymać je w lodówce. Napoczęty owoc, przed włożeniem do lodówki, trzeba szczelnie owinąć folią aluminiową lub spożywczą ponieważ jego silny zapach łatwo przenika do innych produktów.
Przed podaniem melona należy wyjąć z lodówki aby podnieść jego temperaturę. Owoc należy przekroić na pół, usunąć z łyżką pestki i pokroić go na ćwiartki lub ósemki, oczywiście obrać ze skóry. Można też specjalną łyżeczką wydrążyć z miąższu kulki.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.