Ananas to smaczny i zdrowy owoc, który można jeść na surowo, gotowany, grillowany lub pieczony. Obieranie ananasa może być jednak trochę kłopotliwe, ponieważ owoc ten ma grubą skórkę. Na szczęście istnieją sposoby, aby obrać ananasa szybko i bez zbędnych problemów.
Spis treści
Od czego zaczynamy obieranie ananasa?
Obieranie ananasa zaczynamy od wyboru najlepszego owocu. Do jedzenia zawsze wybieramy dojrzałego ananasa, który ma żółty kolor i mięsisty, ale nie miękki czubek. Jeżeli zdarzyło się, że kupiony ananas nie jest w pełni dojrzały, warto poczekać kilka dni, aż owoc będzie idealny do jedzenia.
Sprawdź, jak rosną ananasy
Jak obierać ananasa. Sprawdzone sposoby
Ananasa możemy obierać na wiele sposobów, w zależności od wielkości owoców, sposobu jego późniejszego podania oraz dostępnych akcesoriów. Zdarza się na przykład, że nie mamy noża lub innych przyrządów kuchennych. Oto kilka patentów na obieranie ananasa z twardej skórki oraz pozbycia się łykowatego rdzenia, który przechodzi przez środek owocu.
Obieranie ananasa nożem pionowo
- Myjemy ananasa pod bieżącą wodą.
- Odcinamy zielony pióropusz na czubku owocu.
- Odcinamy spód ananasa.
- Ustawiamy ananasa pionowo na desce do krojenia.
- Nożem z ostrym końcem odcinamy skórkę ananasa, prowadząc nóż wzdłuż łuku.
- Wycinamy twardy rdzeń z ananasa.
- Przed podaniem kroimy ananasa na kawałki.
Obieranie ananasa krojonego w krążki
- Odcinamy pióropusz i podstawę ananasa ostrym nożem.
- Układamy owoc na boku i kroimy w dość grube plastry – krążki.
- Za pomocą metalowej foremki do wykrawania ciastek usuwamy twardy środek, pozostawiając okrągły otwór.
- Plastry ananasa przygotowujemy do podania.
Jak obrać ananasa bez użycia noża?
- Umytego ananasa stawiamy pionowo na desce do krojenia.
- Do odcięcia skórki używamy dużej, ostrej łyżki. Łyżkę prowadzimy wzdłuż łuku anansa – odcinając skórkę.
- Wyciągamy twardy rdzeń z owocu.
- Kroimy ananasa na kawałki.
Czy ananasa trzeba obierać ze skórki przed jedzeniem?
Ananas to jeden z najbardziej wymagających owoców, jeśli chodzi o obieranie go ze skórki. Ten bardzo smaczny i zdrowy owoc pokryty jest dość grubą skórką, która głęboko wrasta w miąższ, dodatkowo posiada twarde łuski. W związku z tym, czy ananasa musimy obierać ze skórki przed jedzeniem?
Sprawdź, jak rośnie kiwi
Odpowiedź nie jest oczywista i zależy od osobistych preferencji. Skórka ananasa jest jadalna, ale ma twardą i nierówną powierzchnię. Niektórzy uważają, że skórka ananasa jest zbyt twarda i nieprzyjemna w smaku, dlatego ją obierają. Inni zaś nie mają nic przeciwko spożywaniu skórki ananasa, ponieważ jest ona bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, bromelaina i witaminy C i A.
Jeżeli decydujemy się na jedzenie ananasa ze skórką, koniecznie musimy owoc bardzo dokładnie wymyć, a skórkę oczyścić z twardych łusek.