Obieranie pomidorów ze skórki może być czasochłonne, ale czasami jest to zabieg konieczny. Na szczęście istnieją sposoby na szybkie pozbycie się skórki z pomidorów. Dzięki tym prostym patentom usuniemy skórkę z naszych ukochanych letnich warzyw szybko i sprawnie. Poradzimy, jak szybko obrać pomidory ze skórki i gotować jeszcze smaczniejsze dania z pomidorami!
Spis treści
Jak obrać pomidora ze skórki?
Istnieje kilka sprawdzonych patentów na szybkie obieranie pomidorów. Oto 3 sposoby na pozbycie się skórki z pomidorów. Dzięki temu nasze potrawy będą smaczniejsze, a równocześnie pozbędziemy się szkodliwych substancji, które mogą znajdować się na skórce.
Obieranie pomidorów na gorąco (parzenie)
- Skórkę pomidora w kilku miejscach nakłuwamy widelcem lub ostrzem noża.
- Tak przygotowanego pomidora umieszczamy we wrzątku na około 5-10 sekund, aby zmiękła skórka i ułatwiło to jej obieranie.
- Ostrożnie wyjmujemy pomidora z gorącej wody i umieszczamy do w misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Teraz delikatnie usuwamy skórkę z warzywa.
Obieranie pomidorów: Nacięcie krzyżowe i sparzanie
- Za pomocą ostrego nożyka skórkę pomidora przy szypułce oraz po przeciwnej stronie nacinamy w kształcie litery X (nacięcie krzyżowe).
- Pomidora umieszczamy w głębokiej misce i zalewamy wrzątkiem. Zostawoamy na ok. 15 – 20 sekund.
- Wyjmujemy pomidora z wrzątku i chłodzimy w zimnej wodzie.
- Delikatnie usuwamy skórkę palcami.
Obieranie pomidorów na zimno, bez sparzenia skórki
Ten sposób ożemy wykorzystać jedynie w przypadku dojrzałych pomidorów, przede wszystkim w środku sezonu, gdy możemy wykorzystać pomidory gruntowe.
- Umieszczamy pomidora na desce do krojenia i robimy dwa niewielkie nacięcia krzyżowe na przeciwległych końcach warzywa.
- Następnie ostrożnie usuwamy skórkę palcami zaczynając od nacięć. Jeżeli pomidor jest dojrzały, skórka powinna łatwo odchodzić.