Pomidory obrane ze skórki na brązowym talerzu, gotowe do przygotowania potrawy

Jak obrać pomidora ze skórki? 3 patenty na szybkie obieranie pomidorów

Obieranie pomidorów ze skórki może być czasochłonne, ale czasami jest to zabieg konieczny. Na szczęście istnieją sposoby na szybkie pozbycie się skórki z pomidorów. Dzięki tym prostym patentom usuniemy skórkę z naszych ukochanych letnich warzyw szybko i sprawnie. Poradzimy, jak szybko obrać pomidory ze skórki i gotować jeszcze smaczniejsze dania z pomidorami! 

Jak obrać pomidora ze skórki?

Istnieje kilka sprawdzonych patentów na szybkie obieranie pomidorów. Oto 3 sposoby na pozbycie się skórki z pomidorów. Dzięki temu nasze potrawy będą smaczniejsze, a równocześnie pozbędziemy się szkodliwych substancji, które mogą znajdować się na skórce.

Obieranie pomidorów na gorąco (parzenie)

  1. Skórkę pomidora w kilku miejscach nakłuwamy widelcem lub ostrzem noża.
  2. Tak przygotowanego pomidora umieszczamy we wrzątku na około 5-10 sekund, aby zmiękła skórka i ułatwiło to jej obieranie.
  3. Ostrożnie wyjmujemy pomidora z gorącej wody i umieszczamy do w misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  4. Teraz delikatnie usuwamy skórkę z warzywa.

Sprawdź, jak obrać ogórka, żeby nie był gorzki

Obieranie pomidorów: Nacięcie krzyżowe i sparzanie

  1. Za pomocą ostrego nożyka skórkę pomidora przy szypułce oraz po przeciwnej stronie nacinamy w kształcie litery X (nacięcie krzyżowe).
  2. Pomidora umieszczamy w głębokiej misce i zalewamy wrzątkiem. Zostawoamy na ok. 15 – 20 sekund. 
  3. Wyjmujemy pomidora z wrzątku i chłodzimy w zimnej wodzie.
  4. Delikatnie usuwamy skórkę palcami. 
Obieranie pomidorów ze skórki. Parzenie we wrzątku i obieranie nożykiem
Obieranie pomidorów ze skórki. Parzenie we wrzątku i obieranie nożykiem / Fot. Canva.com

Obieranie pomidorów na zimno, bez sparzenia skórki

Ten sposób ożemy wykorzystać jedynie w przypadku dojrzałych pomidorów, przede wszystkim w środku sezonu, gdy możemy wykorzystać pomidory gruntowe.

  1. Umieszczamy pomidora na desce do krojenia i robimy dwa niewielkie nacięcia krzyżowe na przeciwległych końcach warzywa.
  2. Następnie ostrożnie usuwamy skórkę palcami zaczynając od nacięć. Jeżeli pomidor jest dojrzały, skórka powinna łatwo odchodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *