Jak podawać wodę w restauracji?

Jak podawać wodę w restauracji?

Wydawać by się mogło, że podawanie wody w restauracji to prosta sprawa – wystarczy postawić przed gościem butelkę, odkręcając ją wcześniej na jego oczach. Jeśli jednak nie prowadzisz baru szybkiej obsługi i zatrudniasz w swoim lokalu kelnerów, warto poznać podstawowe zasady serwowania wody. W przeciwnym razie łatwo możesz popełnić faux pas, który nie pomoże Ci w budowaniu wizerunku profesjonalnego restauratora.

Podawanie wody w restauracji – co doradzi hydrosommelier?

W całej Polsce jest zaledwie czterech specjalistów od serwowania wody (czyli hydrosommelierów), co pozwala sądzić, że to nadal raczkująca dziedzina sztuki kelnerskiej. Prawdopodobnie jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie, zanim polskie restauracje dorównają pod tym względem lokalom we Francji, Włoszech czy USA. Jeśli więc chcesz wyróżnić się na tle konkurencji  – warto znać choćby podstawowe zasady tej sztuki. Gwarantujemy, że Twoi goście będą zachwyceni, jeśli kelner zaproponuje im do posiłku odpowiedni rodzaj wody! Właściwe połączenie nie tylko gwarantuje lepszy smak potrawy, ale również ma właściwości zdrowotne.

Wśród najczęściej powtarzanych wskazówek, wymienia się:

  • do tłustych mięs oraz kwaśnych potraw (np. grillowana ryba z cytryną) pasują wody wysokozmineralizowane i gazowane,
  • lekkie i delikatne dania lepiej smakują w towarzystwie wód lekko musujących,
  • deser owocowy dobrze komponuje się z wodą niegazowaną, sernik z owocami – z wodą lekko gazowaną, a mocno czekoladowe, pełne goryczy ciasta (np. brownie) – z wodą gazowaną,
  • przed posiłkiem można podać wysokozmineralizowaną wodą z wysoką zawartością magnezu (aby pobudzić apetyt), a po nim – alkaliczną, niskozmineralizowaną i niskosodową (aby wspomóc trawienie).

Darmowa woda – tak czy nie?

Restauracje bardzo często serwują darmową wodę w dzbankach, uznając, że ich goście są spragnieni. Zwyczaj ten jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, Norwegii i Austrii, co stanowić ma za dowód znajomości kelnerskiego savoir vivre. Klienci doceniają taki gest, zwłaszcza, jeśli kelner wcześniej pyta ich o preferencje smakowe i ewentualne dodatki, które można wrzucić do środka dzbanka lub karafki. 

Jeśli więc prowadzisz elegancki lokal lub serwujesz dania w ogródkach – rozważ taką formę udogodnienia, korzystając z tzw. tap water (czyli kranówki). Bez obaw! Od 2014 roku powstało wiele kampanii – np. Piję wodę z kranu – które mają za zadanie informować konsumentów o tym, że picie takiej wody jest bezpieczne dla zdrowia.

W czym podawać wodę w restauracji?

Właściwy dobór naczynia zależy od rodzaju wody. Wodę gazowaną zawsze podajemy w zamkniętych butelkach, aby ograniczyć uciekanie orzeźwiających bąbelków. Wodę niegazowaną można zaserwować w szklanych naczyniach – taki jak np. karafki na wodę i dzbanki z uchem. Jeśli stół jest niewielki, wystarczy jedno naczynie na środku – goście mogą wtedy swobodnie do niego sięgać. Jednak osobom siedzącym przy dużym stole taki sposób podania wody może nastręczyć trochę problemów, dlatego warto ustawić kilka mniejszych karafek lub dzbanków.

Na przyjęciu lub weselu dobrym zwyczajem jest postawienie wód w szklanych butelkach (nigdy plastikowych!) przy talerzykach gości albo w specjalnie oddzielonej strefie, np. na stoliczku niedaleko głównego stołu albo w chłodziarce.

Warto też wspomnieć o naczyniach, z których piją goście. W eleganckich restauracjach świetnie prezentują się duże, głębokie kieliszki. Dobrą praktyką jest również podawanie szklanek do wody. Nadają się do tego lekko pękate, klasyczne naczynia o grubym dnie. Jeśli wodę nalewa kelner, musi pamiętać o napełnianiu ich maksymalnie do ¾ pojemności.

Kilka słów o tym, jak temperatura wpływa na sposób serwowania wody w restauracji

Optymalna temperatura wody niegazowanej to 8°C, a gazowanej – 4-6°C. W upalne dni dobrym pomysłem jest podanie wody w kubełku wypełnionym wodą i lodem. Wodę niegazowaną możesz podać w dzbankach lub karafkach z plastrami cytrusów (np. cytryny, limonki czy grapefruita) albo listkami świeżej mięty.

A co jeśli chcesz podać wodę z lodem? Zasada sztuki hydrosommelierskiej podaje, że kostki powinny zawierać ten sam rodzaj wody, co naczynie, aby nie zmienić smaku i właściwości napoju.

Jak widzisz, warto zainteresować się sztuką hydrosommelierską. Chociaż to specjalistyczna wiedza, wprowadzenie nawet kilku wskazówek opisanych w tym artykule zdecydowanie podniesie prestiż Twojego lokalu.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *