Woda po gotowaniu to bogactwo składników odżywczych, które możemy wykorzystać, do pobudzenia do wzrostu naszych roślin — tych uprawianych w ogrodzie oraz doniczkowych. Sprawdź, jak wykorzystać wodę po gotowaniu jajek i dlaczego warto podlewać rośliny takim eko nawozem.
Spis treści
Zachowaj wodę z gotowania jajek do podlewania roślin!
Rośliny kochają wapń, a skorupki jajek to naturalne źródło tego pierwiastka. Wapń w podłożu pomaga utrzymać pH gleby pod kontrolą – obniża jego kwasowość. Neutralne pH gleby pomiędzy 6,0 a 6,5 zapewnia większości roślin (poza gatunkami, które preferują glebę kwaśną) idealne środowisko do wchłaniania wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Pozostawienie skorupek jaj w gorącej wodzie (np. w czasie gotowania jajek na twardo bez dodatku soli), to świetny sposób na przedostanie się wapnia ze skorupek do wody.
Woda, która zostaje po ugotowaniu jajek na twardo, jest bardzo bogata w wapń, dlatego warto wykorzystać ją do podlewania roślin i stosować jako naturalny nawóz. Ważne! Rośliny podlewamy wodą wystudzoną!
Jakie rośliny podlewać wodą po gotowaniu jajek?
Wodę po gotowaniu jajek możemy wykorzystać zarówno do polewania roślin doniczkowych, jak i tych rosnących w ogrodzie. Takie naturalny nawóz stosujemy do podlewania roślin, które preferujących podłoża o odczynie lekko zasadowym lub lubiących dodatek wapnia w glebie. W domu wodą z jajek możemy podlewać: sansewierie, kliwie, grubosze, oleandry, bugenwille.
W ogrodzie woda po jajkach sprawdzi się jako nawóz dla: warzyw (ogórków, kapusty, fasoli, jarmużu), owoców (winogrona) oraz roślin ozdobnych — m.in. lawendy, piwonii, jeżówek, żurawek, liliowców, pojników, goździków i liliowców.

Do jakich roślin nie stosować wody z jajek?
Wodą po gotowaniu jajek nie podlewamy roślin, które lubią podłoże kwaśne. Nie podlewamy: azalii (ogrodowych i doniczkowych), różaneczników, hortensji, wrzosów i paproci (rosnących w gruncie oraz uprawianych w domu) oraz większości roślin doniczkowych, które preferują lekko kwaśne podłoże. Do roślin kwasolubnych możemy stosować nawóz z fusów kawy.
Czy wodę po jajkach możemy wykorzystać do gotowania?
Absolutnie nie! Woda z gotowania jajek nie nadaje się do spożycia i ponownego wykorzystania w kuchni — do picia lub gotowania. Jak już wspominaliśmy, może zawierać zanieczyszczenia (resztki kurzych odchodów, środków odkażających, związki wapnia i wszystkie inne substancje, które znalazły się na skorupce). Dlatego wodę po jajkach możemy używać jedynie w sposób opisany powyżej.
Woda po gotowaniu jajek — zero waste w praktyce
Ponowne wykorzystanie wody po jajkach jest zgodne z filozofią zero waste, która skupia się maksymalnym ograniczeniu powstawania odpadów. Dzięki temu bogata w składniki pokarmowe woda nie zostanie wylana, a zostanie wykorzystana jako naturalny nawóz i pomoże w rozwoju roślin, w tym warzyw. Podobnie możemy postępować z wieloma innymi “odpadami”, które staną się wartościowym produktem do ponownego użycia.