Woda z gotowania jajek na twardo to świetny nawóz na przykład dla sansewierii

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?

Woda po gotowaniu to bogactwo składników odżywczych, które możemy wykorzystać, do pobudzenia do wzrostu naszych roślin — tych uprawianych w ogrodzie oraz doniczkowych. Sprawdź, jak wykorzystać wodę po gotowaniu jajek i dlaczego warto podlewać rośliny takim eko nawozem.

Zachowaj wodę z gotowania jajek do podlewania roślin!

Rośliny kochają wapń, a skorupki jajek to naturalne źródło tego pierwiastka. Wapń w podłożu pomaga utrzymać pH gleby pod kontrolą – obniża jego kwasowość. Neutralne pH gleby pomiędzy 6,0 a 6,5 ​​zapewnia większości roślin (poza gatunkami, które preferują glebę kwaśną) idealne środowisko do wchłaniania wszystkich potrzebnych składników odżywczych. 

Pozostawienie skorupek jaj w gorącej wodzie (np. w czasie gotowania jajek na twardo bez dodatku soli), to świetny sposób na przedostanie się wapnia ze skorupek do wody.

Woda, która zostaje po ugotowaniu jajek na twardo, jest bardzo bogata w wapń, dlatego warto wykorzystać ją do podlewania roślin i stosować jako naturalny nawóz. Ważne! Rośliny podlewamy wodą wystudzoną!

Jakie rośliny podlewać wodą po gotowaniu jajek?

Wodę po gotowaniu jajek możemy wykorzystać zarówno do polewania roślin doniczkowych, jak i tych rosnących w ogrodzie. Takie naturalny nawóz stosujemy do podlewania roślin, które preferujących podłoża o odczynie lekko zasadowym lub lubiących dodatek wapnia w glebie. W domu wodą z jajek możemy podlewać: sansewierie, kliwie, grubosze, oleandry, bugenwille.

W ogrodzie woda po jajkach sprawdzi się jako nawóz dla: warzyw (ogórków, kapusty, fasoli, jarmużu), owoców (winogrona) oraz roślin ozdobnych — m.in. lawendy, piwonii, jeżówek, żurawek, liliowców, pojników, goździków i liliowców.  

Piwonia kwitnąca na różowo
Piwonia kwitnąca na różowo / Fot. Canva.com

Do jakich roślin nie stosować wody z jajek?

Wodą po gotowaniu jajek nie podlewamy roślin, które lubią podłoże kwaśne. Nie podlewamy: azalii (ogrodowych i doniczkowych), różaneczników, hortensji, wrzosów i paproci (rosnących w gruncie oraz uprawianych w domu) oraz większości roślin doniczkowych, które preferują lekko kwaśne podłoże. Do roślin kwasolubnych możemy stosować nawóz z fusów kawy.

Sprawdź, jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie

Czy wodę po jajkach możemy wykorzystać do gotowania? 

Absolutnie nie! Woda z gotowania jajek nie nadaje się do spożycia i ponownego wykorzystania w kuchnido picia lub gotowania. Jak już wspominaliśmy, może zawierać zanieczyszczenia (resztki kurzych odchodów, środków odkażających, związki wapnia i wszystkie inne substancje, które znalazły się na skorupce). Dlatego wodę po jajkach możemy używać jedynie w sposób opisany powyżej. 

Woda po gotowaniu jajek — zero waste w praktyce

Ponowne wykorzystanie wody po jajkach jest zgodne z filozofią zero waste, która skupia się maksymalnym ograniczeniu powstawania odpadów. Dzięki temu bogata w składniki pokarmowe woda nie zostanie wylana, a zostanie wykorzystana jako naturalny nawóz i pomoże w rozwoju roślin, w tym warzyw. Podobnie możemy postępować z wieloma innymi “odpadami”, które staną się wartościowym produktem do ponownego użycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *