Jak przechowywać truskawki, by zachowały świeżość na dłużej

Truskawki to cudowne owoce, które wspaniale smakują pod każdą postacią. Chociaż w sprzedaży dostępne są praktycznie przez cały rok, najlepiej smakują w maju i w czerwcu, kiedy można kupić truskawki rosnące w Polsce, zbierane bezpośrednio z gruntu. Są słodkie, pachnące, intensywnie czerwone. Niestety, truskawki to także owoce bardzo delikatne. Co zrobić, że truskawki zachowały dłużej swój obłędny smak, zapach i wygląd? Poradzimy, jak przechowywać truskawki, aby dobrze się trzymały!

Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość na dłużej

Truskawki to owoce bardzo delikatne, które szybko tracą smak, aromat i wartości odżywcze. Najlepiej spożywać je prosto z krzaczka, jednak nie zawsze jest to możliwe. Truskawki szybko ulegają uszkodzeniom, ale czasami musimy przechować je przez kilka lub kilkanaście godzin przed podaniem. Co robić, aby truskawki długo wyglądały na ładne i świeże?

Jeśli chcemy zachować smak i zapach truskawek, warto przestrzegać kilku zasad.

Zasady przechowywania truskawek

  • Do przechowywania truskawek najlepszy będzie lekki, przewiewny koszyk, wykonany z wikliny lub tradycyjna łubianka.
  • Truskawki przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu!
  • Przede wszystkim unikamy moczenia truskawek w wodzie! Najlepiej przechowywać truskawki niemyte. Długie moczenie powoduje, że owoce stają się gąbczaste, miękkie i wodniste.
  • Truskawki muszą oddychać! Nie wkładamy owoców do plastikowych woreczków strunowych, ani zamykanych pojemników.
  • Gdzie trzymać truskawki? Najlepiej na plastikowej tacy, przykryte papierem, na górnej półce lodówki.
  • Truskawki najlepiej umyć tuż przed podaniem, już po wyjęciu z lodówki. Wtedy też usuwamy szypułki z owoców.

Uwaga! Nie można podawać truskawek mocno schłodzonych. Z lodówki muszą być wyjęte co najmniej 30 min. przed podaniem.

WAŻNE! Jeżeli chcemy przechowywać truskawki, koniecznie musimy zachować szypułki.

Mycie truskawek. Lepiej je myć czy nie? Trzeba uważać z myciem truskawek, chociaż czasem jest to konieczne. Woda powoduje, że truskawki tracą aromat i jędrność. Dlatego świeże owoce myjemy tuż przed wykorzystaniem i nie moczymy ich długo w wodzie. Najlepiej ułożyć je na sicie i zanurzyć w misce z wodą. Wypłukane truskawki osączamy na ręczniku papierowym.

Jak przechowywać umyte truskawki? Niestety, umyte owoce trzeba od razu wykorzystać, nie można przechowywać mytych truskawek w lodówce.

Jeśli truskawki mają poleżeć dłużej w lodówce, trzeba je ułożyć w możliwie płaskim pojemniku wyścielonym ręcznikami kuchennymi. Nie można przechowywać owoców uszkodzonych lub podpsutych.

Czy truskawki można przechowywać w lodówce? TAK!

Przed przechowywaniem, owoce trzeba dokładnie przejrzeć i odrzucić wszystkie truskawki uszkodzone lub nadpsute. Tak wyselekcjonowane truskawki przykrywamy papierowym ręcznikiem i wstawiamy do lodówki, w miejsce o najwyższej temperaturze, czyli na górną półkę.

Warto wykorzystać te porady, aby truskawki dobrze się trzymały.

Oto sprawdzone przepisy na dania z truskawkami: