Jak przechowywać rzodkiewki, żeby zachowały świeżość na dłużej

Jak przechowywać rzodkiewkę, aby zachowała świeżość i chrupkość? Przechowywanie rzodkiewki — poradnik

Świeża i chrupiąca rzodkiewka to prawdziwy wiosenny przysmak. Jak zachować smak tego pysznego warzywa na dłużej? Wystarczy przechowywać go w odpowiedni sposób. Sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, jak przechowywać rzodkiewki, aby zachować ich smak, świeżość i chrupkość! 

Kruche i chrupiące rzodkiewki

Czerwono-białe rzodkiewki z pęczkiem zielonych liści to symbol wiosny na straganach z warzywami. Rzodkiewki najlepiej smakują właśnie wiosną i latem, kiedy możemy cieszyć się polskimi warzywami z naturalnych upraw — w inspektach i w gruncie. Możemy kupić je od wiosny do późnego lata, z niewielką przerwą na okres największych upałów. Zimą te warzywa również są dostępne, lecz pochodzą z importu i odbiegają smakiem od naszych wiosennych rzodkiewek. 

Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Poza innymi witaminami i minerałami zawierają też związki siarki, dlatego mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Im więcej siarki, tym bardziej piekąca będzie rzodkiewka. 

Sprawdź, jak przechowywać imbir

Jak przechowywać rzodkiewki? 

Rzodkiewki najczęściej kupujemy w pęczkach razem z liśćmi. Takie świeże warzywa możemy zjeść od razu — dodając je do twarożku, wiosennej sałatki lub podane na ciepło, ale czasami musimy przechować je na później. Jak przechowywać rzodkiewki, aby zachowały wszystkie walory smakowe i nadal były kruche i chrupiące?

Przechowywanie rzodkiewek - koniecznie w chłodzie
Przechowywanie rzodkiewek – koniecznie w chłodzie / Fot. Canva.com

Czy rzodkiewkę możemy trzymać w lodówce?

Rzodkiewki nie tylko możemy, ale wręcz musimy trzymać w lodówce. Niska temperatura zapobiega więdnięciu i gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie rzodkiewki zachowają smak i chrupkość.

Sprawdź, jak przechowywać truskawki

Jak przechować rzodkiewki w lodówce? Poradnik krok po kroku

  1. Pęczek rzodkiewek dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
  2. Odrywamy listki, które osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawiamy do lodówki. Później możemy wykorzystać je do przygotowania pesto, zupy, sałatki lub zielonego smoothie.
  3. Czyste rzodkiewki przekładamy do miseczki, płaskiego pojemnika lub słoika. Zalewamy je niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki.
  4. Tak przygotowane rzodkiewki wstawiamy do lodówki. Pojemnik możemy przykryć, aby ograniczyć parowanie wody.
  5. Codziennie zmieniamy wodę, w której przechowujemy rzodkiewki. W przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć.

Tak przygotowane rzodkiewki możemy przechowywać nawet 5 dni w lodówce, a będą cały czas kruche, chrupiące i pyszne w smaku.

Sprawdź, jak przechowywać melona

Jak uratować zwiędłe rzodkiewki, które utraciły jędrność?

Aby uratować zwiędłe rzodkiewki, wystarczy włożyć je na 5 minut do miseczki z zimną wodą (możemy dorzucić kilka kostek lodu). Dzięki temu odzyskają jędrność i kruchość. 

Inne sposoby przechowywania rzodkiewek

Rzodkiewki możemy także mrozić. Dobrym sposobem na zakonserwowanie tych smakowitych warzyw jest też kiszenie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *