Świeża i chrupiąca rzodkiewka to prawdziwy wiosenny przysmak. Jak zachować smak tego pysznego warzywa na dłużej? Wystarczy przechowywać go w odpowiedni sposób. Sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, jak przechowywać rzodkiewki, aby zachować ich smak, świeżość i chrupkość!
Spis treści
Kruche i chrupiące rzodkiewki
Czerwono-białe rzodkiewki z pęczkiem zielonych liści to symbol wiosny na straganach z warzywami. Rzodkiewki najlepiej smakują właśnie wiosną i latem, kiedy możemy cieszyć się polskimi warzywami z naturalnych upraw — w inspektach i w gruncie. Możemy kupić je od wiosny do późnego lata, z niewielką przerwą na okres największych upałów. Zimą te warzywa również są dostępne, lecz pochodzą z importu i odbiegają smakiem od naszych wiosennych rzodkiewek.
Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Poza innymi witaminami i minerałami zawierają też związki siarki, dlatego mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Im więcej siarki, tym bardziej piekąca będzie rzodkiewka.
Sprawdź, jak przechowywać imbir
Jak przechowywać rzodkiewki?
Rzodkiewki najczęściej kupujemy w pęczkach razem z liśćmi. Takie świeże warzywa możemy zjeść od razu — dodając je do twarożku, wiosennej sałatki lub podane na ciepło, ale czasami musimy przechować je na później. Jak przechowywać rzodkiewki, aby zachowały wszystkie walory smakowe i nadal były kruche i chrupiące?
Czy rzodkiewkę możemy trzymać w lodówce?
Rzodkiewki nie tylko możemy, ale wręcz musimy trzymać w lodówce. Niska temperatura zapobiega więdnięciu i gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie, czyli w lodówce, rzodkiewki zachowają smak i chrupkość.
Sprawdź, jak przechowywać truskawki
Jak przechować rzodkiewki w lodówce? Poradnik krok po kroku
- Pęczek rzodkiewek dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
- Odrywamy listki, które osuszamy na ręczniku papierowym i przekładamy do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawiamy do lodówki. Później możemy wykorzystać je do przygotowania pesto, zupy, sałatki lub zielonego smoothie.
- Czyste rzodkiewki przekładamy do miseczki, płaskiego pojemnika lub słoika. Zalewamy je niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki.
- Tak przygotowane rzodkiewki wstawiamy do lodówki. Pojemnik możemy przykryć, aby ograniczyć parowanie wody.
- Codziennie zmieniamy wodę, w której przechowujemy rzodkiewki. W przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć.
Tak przygotowane rzodkiewki możemy przechowywać nawet 5 dni w lodówce, a będą cały czas kruche, chrupiące i pyszne w smaku.
Sprawdź, jak przechowywać melona
Jak uratować zwiędłe rzodkiewki, które utraciły jędrność?
Aby uratować zwiędłe rzodkiewki, wystarczy włożyć je na 5 minut do miseczki z zimną wodą (możemy dorzucić kilka kostek lodu). Dzięki temu odzyskają jędrność i kruchość.
Inne sposoby przechowywania rzodkiewek
Rzodkiewki możemy także mrozić. Dobrym sposobem na zakonserwowanie tych smakowitych warzyw jest też kiszenie.