Uprawa kawy. Jak uprawią się krzewy kawowców?

Jak rośnie kawa? Co warto wiedzieć o uprawie kawowców

Kawa od stuleci gości europejskich stołach. Przywędrowała do nas z odległych rejonów świata, gdzie uprawiana jest od tysięcy lat. Jak rośnie kawa, jak zbierane i przerabiane są ziarna kawowca? Sprawdź, co warto wiedzieć o uprawie kawy.

Gdzie rośnie kawa?

Kawa rośnie na krzewach kawowych, głównie w krajach tropikalnych. Kawę uprawia się w tak zwanym „pasie kawowym”. Jest to obszar pomiędzy zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca. Ziarna na czarny napar uprawia się w takich krajach jak Brazylia, Kolumbia, Meksyk i Kostaryka, Etiopia, Kenia i Uganda, a także w Indiach, Indonezji i kilku innych.

Jak rośnie kawa?

Proces wzrostu kawy rozpoczyna się od sadzenia nasion lub sadzonek kawowych w glebie. Po około 3 latach krzewy zaczynają produkować owoce, zwane „czereśniami kawowymi”. Czereśnie kawowe są zielone na początku, a następnie dojrzewają na czerwono lub żółto.

Kiedy czereśnie są dojrzałe, są ręcznie lub maszynowo zbierane z krzewów. Następnie owoce są przetwarzane, aby pozbyć się skórki, miąższu i innych niepotrzebnych części, pozostawiając tylko nasiona kawowe.

Sprawdź, jak rosną pistacje

Następnie nasiona kawowe są suszone na słońcu lub w suszarniach, a następnie palone i mielone, aby uzyskać końcowy produkt, którym jest kawa. Proces ten wymaga precyzyjnej kontroli temperatury i czasu palenia, aby uzyskać pożądany smak i aromat.

Owoce kawy arabica na gałązce krzewu kawowego
Owoce kawy arabica na gałązce krzewu kawowego / Fot. Canva.com

Jak długo rośnie kawa?

Kawa to roślina wiecznie zielona, która może żyć i owocować przez wiele lat. Jednak okres od sadzenia kawowca do pierwszego zbioru jego owoców kawowych zależy od wielu czynników, takich jak klimat, gleba, odmiana i metoda uprawy.

W przypadku tradycyjnej uprawy kawy, w której krzewy kawowe rosną w naturalnych warunkach, zbiory pierwszych owoców mogą odbywać się między 3 a 5 latami od sadzenia. W przypadku intensywnej uprawy, w której kawowce rosną na specjalnych plantacjach i są poddawane stałej opiece, pierwszy zbiór może mieć miejsce już w drugim roku uprawy.

Po pierwszym zbiorze kawowce nadal będą owocować, a plony będą zależeć od wielu czynników, takich jak wiek roślin, odmiana kawy, klimat, gleba, opieka rolnicza i inne czynniki. W zależności od tych czynników, kawowce mogą owocować przez kolejne 10-20 lat.

Warto jednak pamiętać, że plony z kawowców nie są stałe i mogą się zmieniać z roku na rok. Wpływają na nie warunki pogodowe, szkodniki i choroby, a także odmiany kawy i metody uprawy.

Sprawdź, jak rosną ananasy

Jak uprawia się kawę?

Uprawa kawy to skomplikowany proces, który wymaga dobrej wiedzy i umiejętności rolniczych. Wymaga on również ciągłego monitorowania i dostosowania do zmieniających się warunków pogodowych, szkodników i chorób. Jak uprawia się kawę?

Wybór odpowiedniej lokalizacji 

Krzewy kawowe rosną najlepiej w klimacie tropikalnym, na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m. Wymagają one dobrze przepuszczalnej gleby, która jest bogata w składniki odżywcze, takie jak azot, fosfor i potas.

Sadzenie kawowców

Sadzonki lub nasiona kawowe są sadzone w odpowiedniej odległości od siebie. W zależności od odmiany kawy, odległość ta może wynosić od 1 do 4 metrów między roślinami.

Pielęgnacja kawowców

W czasie wzrostu krzewów kawowych wymagana jest regularna pielegnacja roślin, w tym nawożenie, podlewanie, usuwanie chwastów, cięcie gałęzi i ochrona przed szkodnikami i chorobami.

Zbieranie owoców kawowców

Kiedy owoce kawowe dojrzeją, są zbierane z drzew ręcznie lub za pomocą maszyn. Zebrane owoce są następnie przetwarzane, aby pozbyć się skórek i miąższu, pozostawiając tylko nasiona kawowe.

Zbiór kawy w Etiopii
Zbiór kawy w Etiopii / Fot. Canva.com

Przetwarzanie kawowych nasion 

Przetwarzanie może odbywać się na mokro lub na sucho. W przypadku przetwarzania na mokro nasiona kawowe są oddzielane od skórek i miąższu, a następnie fermentowane i suszone. W przypadku przetwarzania na sucho owoce kawowe są suszone, a następnie oddzielane od skórek i miąższu.

Palenie i mielenie kawy 

Po przetworzeniu nasion kawowych są one palone, aby uzyskać pożądany smak i aromat. Następnie są one mielone, aby uzyskać końcowy produkt — kawę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *