Kawa single origin - ziarna kawy i napar w filiżance

Co to jest kawa single origin?

Czy wiesz, co oznacza określenie kawa “Single Origin”? Czy warto kupić taką kawę i dlaczego jej cena jest wyższa? Czy single origin to, to samo co “kawa speciality”. Sprawdź, co to jest kawa single origin.

Kawa Single Origin – co to znaczy?

Kawa Single Origin to dosłownie kawa z jednego źródła, ale w Polsce jest to tłumaczone po prostu jako “kawa speciality”. Single origin to kawa jednorodna, pochodząca z jednego źródła — kawa pochodząca z krzewów konkretnego gatunku, rosnących na konkretnym obszarze lub konkretnej plantacji. 

Dzięki temu każda kawa single origin charakteryzuje się unikalnym smakiem i aromatem. Zawdzięcza go klimatowi, w którym dojrzewały owoce, rodzajowi gleby i zawartych w niej składnikach mineralnych, wysokości nad poziomem morza, sąsiedztwie innych roślin, ilości opadów, nasłonecznieniu i wielu innym czynnikom. To wszystko ma wpływ na zawarte w nasionach kawy związki eteryczne i ich jakość, i czyni kawę rozpoznawalną i unikalną.

Ziarna kawy - dojrzewające na gałązce oraz palone w palarni kawy
Fot. Canva.com

Czym charakteryzuje się kawa tego rodzaju?

Największą zaletą kawy speciality jest jej identyfikowalność. Informacje o pochodzeniu kawy typu single origin zwykle podane są na opakowaniu. Dlatego miłośnicy czarnego naparu mogą dokładnie sprawdzić, skąd pochodzą ziarna i następnie szukać nowych smaków z danego regionu lub wręcz przeciwnie.

Sprawdź, Jak zaparzyć kawę w kawiarce

Single origin — kawa dla koneserów i smakoszy

Kawy typu single origin, w przeciwieństwie do kaw z mieszanki ziaren różnego pochodzenia, mają silny, bogaty smak, charakterystyczny dla danego regionu świata. Na przykład w pochodzących z Kenii i Etiopii ziarnach wyczuwalne są nuty owocowe: jagody, śliwki i jabłek. Natomiast w kawie z Ameryki Środkowej (Meksyk) będą wyczuwalne słodkie akcenty m.in. karmelu.

Czy warto kupować kawę single origin?

Największą zaletą, ale i wadą kaw speciality jest ich unikalność i niepowtarzalność. Na smak kawy wpływa wiele czynników, poza samym rejonem świata i glebą, są to też zmienne warunki atmosferyczne. Smak ziaren dojrzewających w roku, gdy wystąpi np. susza, może znacząco różnić się od kawy, która dojrzewa w innych warunkach. Nigdy nie ma gwarancji, że uda nam się kupić kawę o dokładnie tym samym smaku i aromacie.