Gołąbki z kapustą to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, które serwowane jest na co dzień oraz od święta. Gołąbki mogą być faszerowane mięsem, ryżem, kaszą, grzybami, a nawet ziemniakami, jednak nadzienie zawsze zawinięte jest w liście kapusty. Aby wykonać potrawę trzeba odpowiednio przygotować właśnie te liście. Poradzimy, jak sparzyć kapustę na gołąbki, aby zrobić to szybko i później bez problemów zawijać w nią farsz.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki
Przygotowanie liści kapusty na gołąbki zaczynamy od ich oddzielenia z główki. W tej czynności pomoże sparzenie liści wrzątkiem. Aby liście łatwo oddzielać liscie całą główkę kapusty pozbawiamy głębia i umieszczamy dużym garnku z wrzącą wodą. Aby liście łatwiej się oddzielały do wody, w której gotuje się kapusta warto dodać 2-3 łyżki oleju. Podczas parzenia trzeba kapustę kilka razy odwrócić, żeby wszystkie liście zostały poddane działaniu wrzątku. Po oddzieleniu kolejnych warstw liści kapustę z powrotem umieszczamy w garnku. Sparzone liście umieszczamy na półmisku lub duży talerzu. Jeżeli ich system nerwowy jest bardzo gruby warto odciąć nadmiar nerwów ostrym nożem. Trzeba jednak uważać, żeby nie uszkodzić liścia.