Farbowanie jajek w czerwonej kapuście to naturalna metoda barwienia wielkanocnych pisanek. Jest ona niezwykle efektowna, a do tego ekologiczna. Dzięki takiemu barwieniu jajka nabierają pięknych, naturalnych kolorów – od niebieskiego do turkusowego. Sprawdź, jak ufarbować wielkanocne pisanki czerwoną kapustą!
Spis treści
Farbowanie pisanek na niebiesko czerwoną kapustą
Do farbowania na niebiesko najlepsze będą jajka z białą skorupką — na takich pisankach niebieski lub turkusowy barwnik będzie prezentował się najlepiej. Dzięki wykorzystaniu soku z liści czewonej kapusty, uzyskamy piękne, niebieskie pianki bez żadnej chemii. Dodając jeden składnik, nasze pianki mogą być turkusowe!
Sprawdź, jak farbować jajka w łupinach cebuli
Składniki na niebieski barwnik do pisanek z czerwonej kapusty
- 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu
- Szczypta soli
- 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej (dla koloru turkusowego)
Farbowanie jajek czerwoną kapustą — instrukcja krok po kroku
- W dużym garnku mieszamy posiekaną czerwoną kapustę i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Do garnka dodajemy ocet i sól i zostawiamy do ostygnięcia.
- Odcedzamy liście kapusty i zostawiamy płyn. Możemy rozdzielić go na 2 naczynia (najlepiej słoiki z szerokimi otworami) — do każdego dodajemy po łyżce octu. Jeżeli chcemy zabarwić jajka na turkusowo, do jednego naczynia dodajemy 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej i dodatkową porcję octu.
- Do słoików z barwnikiem z czerwonej kapusty wkładamy jajka ugotowane na twardo i zostawiamy na minimum 20 minut, ale im dłużej będą się barwić, tym ciemniejszy kolor uzyskamy. Najpiękniejsze kolory uzyskamy, gdy zostawimy jajka na całą noc.
- Jeśli chcemy uzyskać jajka marmurkowe, możemy je od czasu do czasu wyjąć z kąpieli barwiącej i delikatnie pocierać palcami.
Ufarbowane pisanki delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i zostawiamy je do całkowitego wyschnięcia. Dla uzyskania połysku, wysuszone pisanki możemy natrzeć odrobiną oleju roślinnego. Kąpiel barwiącą możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni.