Jak ugotować makaron do rosołu

Makaron to tradycyjny dodatek do rosołu. Chociaż do ukochanej zupy Polaków można dodać dowolny makaron, na naszych stołach króluje rosół z cienkim makaronem jajecznym. Jak ugotować makaron do rosołu, aby niedzielny obiad wypadł idealnie? Wystarczy kilka prostych zasad i rosół z makaronem zachwyci nawet teściową.

Rosół z makaronem – jak ugotować makaron do rosołu

Gotowanie makaronu do rosołu zaczynamy na chwilę przed końcem przyrządzania zupy. Makaron do rosołu gotujemy w oddzielnym garnku z osoloną wodą. Ważne, aby ganek był odpowiednio duży. Na każde 100 g makaronu potrzebujemy 1 litr wody i pół łyżeczki soli. Nieważne, czy gotujemy makaron świeży czy suchy, makaron wrzucamy na wrzątek i od razu mieszamy drewnianą łyżką, aby się nie skleił. Mieszamy i pilnujemy, aby nie wykipiał. Zwykle po jakimś czasie trzeba będzie lekko przykręcić gaz. Czas gotowania, zależy od gatunku makaronu i jego grubości. Aby otrzymać odpowiedni makaron trzeba gotować według opisu na opakowaniu.

Do rosołu można użyć domowy makaron (świeży lub suchy), rurki, świderki lub najbardziej popularny – cienki makaron jajeczny. Ten ostatni gotuje się znacznie krócej niż rurki albo świderki – wystarczy 3 do 5 minut.

Zobacz także: Jak ugotować kukurydzę – przepis, Jak ugotować ziemniaki, Jak ugotować jajko na twardo? Jak zakisić żurek. Tradycyjna receptura na zakwas do żuru, Jak ugotować jajko na twardo? Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał, Jak ugotować rosół? Przepis na idealny rosół