Ziarna kawy wysypujące się na stół z białej filiżanki

Jak zachować świeżość kawy?

Jesteś miłośnikiem unoszącego się zapachu kawy o poranku? Zależy Ci na uzyskiwaniu wyjątkowo aromatycznego napoju pobudzającego w domu? Dowiedz się, co należy zrobić, aby zachować świeżość ziaren na dłużej.

Ziarnista czy mielona – jaką kawę wybrać?

Wiele osób, które chce samodzielnie przyrządzać kawę w domu, zastanawia się, jaki rodzaj ziaren wykorzystywać. Producenci bowiem umożliwiają zakup dwóch postaci mieszanek: kawę ziarnistą i mieloną. Druga opcja jest z pewnością znacznie wygodniejsza. Substancję wystarczy wsypać w odpowiedniej ilości do urządzenia, za pomocą którego uzyskiwany jest napar i gotowe. Kawa ziarnista wymaga natomiast wykonania dodatkowego procesu mielenia. Warto jednak wiedzieć, że opcja pierwsza pozwala na wydobycie znacznie większej ilości aromatu i smaku. Jeśli więc komuś zależy na świeżości ziaren, a co za tym idzie wyjątkowym aromacie napoju, to lepiej zdecydować się na zakup kawy ziarnistej. 

Przechowywanie kawy w lodówce – co warto wiedzieć?

Jeszcze nie tak dawno temu krążyły opinie, że aby zachować świeżość kawy, należy przechowywać ją w lodówce. Nic bardziej mylnego. Niskie temperatury sprawiają, że zniszczeniu ulegają wszystkie właściwości ziaren, w tym naturalne esencje, z których wydobywany jest niezwykły aromat naparu. Co więcej, ziarna kawy przechowywane w lodówce wilgotnieją, przez co nie nadają się do mielenia i parzenia. Dodatkowo kofeina bardzo szybko wchłania nieprzyjemne zapachy, które ulatniają się z różnego rodzaju produktów, przechowywanych w urządzeniu AGD. To wpływa na znaczne pogorszenie smaku, a także zapachu przygotowywanej kawy. 

Jak przechowywać kawę? 

Istnieje jednak kilka sposobów na prawidłowe przechowywanie kawy ziarnistej. Metody te można oczywiście stosować również w przypadku gotowych, mieszanek mielonych. 

Odpowiednio wygospodarowane miejsce

Kawa zachowuje swoje cenne właściwości w temperaturze pokojowej. Nie może być ona zbyt niska i zbyt wysoka. Dobrze, jeśli w przestrzeni, w jakiej przechowywana jest substancja, nie ma światła i wilgoci. Najlepszym miejscem są szczelnie zamykane szafki, do których promienie słoneczne nie mają bezpośredniego dostępu. Ważne jest również ograniczenie dostępu powietrza do ziaren. 

Reasumując, do przechowywania kawy warto wygospodarować przestrzeń, która jest:

  • ciemna,
  • sucha,
  • bez dostępu do powietrza,
  • w temperaturze pokojowej. 

Dobrze dobrane opakowanie

Drugim, równie ważnym czynnikiem co miejsce przechowywania kawy, jest pojemnik, w jakim substancja jest trzymana. Wielu producentów decyduje się na umieszczanie ziaren w wyjątkowo szczelnych opakowaniach, których po otwarciu produktów nie należy wyrzucać. Kawy sprzedawane w oryginalnych, wysokiej jakości paczkach można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia

Trzeba wiedzieć, że po otwarciu, każde pudełko należy dodatkowo zabezpieczyć. Świetnie sprawdzają się do tego specjalne klamry, które uniemożliwiają dostęp powietrza do środka. 

Dodatkowym zabezpieczeniem, które gwarantuje zachowanie świeżości ziaren kawy, jest umieszczenie opakowania z zawartością ziaren do jeszcze jednego pojemnika. Najczęściej wykorzystywane naczynia to:

  • słoiki,
  • puszki,
  • ceramiczne słoje.

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju pudełko się wybierze, należy upewnić się, że jest ono szczelne. Warto również zrezygnować z umieszczania mieszanki bezpośrednio do naczynia. Może to wpłynąć na pogorszenie się jakości substancji. 

Dzięki takiemu podejściu do przechowywania kawy można znacząco przedłużyć jej świeżość, a co za tym idzie, cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem ziaren przez dłuższy czas. 

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *