Kawa zaparzona po turecku nalewana z tygielka do filiżanki

Jak zaparzyć kawę po turecku?

Kawa po turecku to nie mętny płyn z fusami w szklance znany w czasach PRL. Ta kawa, odpowiednio zaparzona, to cudowny napój o zabójczym aromacie, aksamitnej konsystencji i mega mocy pobudzania. Poradzimy, jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku!

Tradycyjna kawa po turecku

Parzenie tak zwanej kawy po turecku to tradycja, która jest wciąż żywa nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także na Bałkanach. Kawa po turecku parzona jest w specjalnym miedzianym tygielku znanym jako cezve, typowym garnuszku z długą rączką wykonanym z miedzi lub mosiądzu, często pięknie zdobionym.  

Jak mielić kawę do kawy po turecku?

Do przygotowania idealnej kawy po turecku potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa. Tradycyjnie do mielenia uprażonych ziaren używa się mosiężnego młynka, który pozwala zmielić kawę na proszek, tak drobny jak cukier puder.

Kawa po turecku ugotowana w tygielku
Kawa po turecku ugotowana w tygielku / Fot. Canva.com

Jak zaparzyć kawę po turecku? Kawa po turecku krok po kroku

  1. Do tygielka wlewamy świeżą wodę w proporcji 50 ml na 1 filiżankę (czarkę) kawy. 
  2. Dodajemy cukier według uznania i dokładnie mieszamy. Kawa po turecku powinna być słodka.
  3. Wodę w tygielku doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z palnika.
  4. Dodajemy drobniutko zmieloną kawę – 1 łyżeczkę na 1 filiżankę naparu. Zagotowujemy.
  5. Zdejmujemy cezve z ognia natychmiast po doprowadzeniu do pierwszego wrzenia i zbieramy nagromadzoną pianę. Dobrze mieszamy.
  6. Teraz kawę gotujemy dwa razy z rzędu, zdejmując miedziany tygielek ognia między jednym a drugim wrzeniem kawy. Piankę możemy zebrać i wyrzucić lub zachować przed ponownym, dokładnym wymieszaniem.
  7. Po dwukrotnym zagotowaniu kawy w cezve tygielek zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wszystkie fusy opadły. Aby przyspieszyć ten proces, do garnuszka z naparem kawowym możemy dodać 2 łyżki zimnej wody. 

Sprawdź, jak zaparzyć kawę w kawiarce

Jak pić kawę po turecku?

Kawę po turecku tuż po ugotowaniu, z tygielka przelewamy do niewielkich czarek, filiżanek lub kubeczków. Pije się ją, gdy drobniuteńkie fusy całkowicie opadną na dno.

Jakie przyprawy dodać do kawy po turecku?

Kawa po turecku najlepsza z wanilią, kardamonem i cynamonem. Jeżeli chcemy zaromatyzować naszą kawę, musimy zmielić ulubione przyprawy i dodać je do tygielka z gotującym się naparem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *