Kawa z kawiarki to idealne rozwiązanie dla miłośników prawdziwej, włoskiej kawy espresso, którzy nie mają dostępu do ekspresu. Jednak, aby kawa z makinetki była idealna, musimy przestrzegać kilku zasad. Sprawdź, jak zaparzyć kawę w kawiarce! Oto przepis na idealną kawę z kawiarki.
Spis treści
Co to jest kawiarka, kafetierka, moka, makinetka
Moka, nazywana także kafetierką, kawiarką lub makinetką (od włoskiego określenia macchinetta del caffè) to ciśnieniowy zaparzacz do kawy. Zaparzacz został wynaleziony przez włoską rodzinę Bialettich. Urządzenie powstało, aby umożliwić przygotowanie kawy zbliżonej do espresso w domu, bez użycia specjalnego ekspresu, który w tamtych czasach dostępny był tylko w drogich kawiarniach. Kawa przygotowana w kawiarce ma mocny, intensywny smak, zbliżony do klasycznego espresso.
Sprawdź, co to jest bulletproof coffee, czyli jak działa kawa z masłem
Jak zbudowana jest makinetka
Ciśnieniowy zaparzacz kawy, nazywany makinetką lub kawiarką, składa się z aluminiowych lub stalowych elementów. Części zaparzacza skręcamy, gdy przygotowujemy kawę. Są to: podstawa z zaworem, gdzie wlewana jest woda; sitko z lejkiem na zmieloną kawę oraz czajniczek z uszkiem i wewnętrzną dyszą, do którego przedostaje się zaparzona kawa.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce
Do przygotowania kawy w kawiarce, potrzebna jest kawa ziarnista grubo mielona (grubiej niż do espresso), najlepiej zmielona bezpośrednio przed przygotowaniem kawy.
Parzenie kawy w kafetierce krok po kroku
- Do podstawy wlewamy przefiltrowaną wodą o temperaturze ok. 80 – 90 stopni Celsjusza. Woda nie może przykrywać zaworu. Wlanie ciepłej wody zapobiega metalicznemu posmakowi kawy.
- Do sitka z lejkiem wsypujemy świeżo zmieloną kawę i lekko uklepujemy. Sitko musi być wypełnione. Oczyszczamy brzegi sitka z drobinek zmielonej kawy.
- Skręcamy zaparzacz.
- Kafetierkę ustawiamy na palniku gazowym, pokrywkę czajniczka zostawiamy podniesioną.
- Po kilku minutach zaparzona kawa zacznie wypływać z dyszy w czajniczku. Brązowy strumień kawy będzie coraz jaśniejszy. Gdy kawa przybierze kolor miodu, zdejmujemy kawiarkę z palnika i zamykamy pokrywkę czajniczka.
- Dno kafetierki chłodzimy (pod strumieniem zimnej wody lub owijając ścierką namoczoną w zimnej wodzie). Dzięki temu zatrzymamy proces parzenia i kawa nie będzie kwaśna, ani metaliczna w smaku.
- Kawę z czajniczka przelewamy do filiżanek lub dzbanka. Możemy ją rozcieńczyć gorącą wodą w zależności od preferencji. Filiżanki najlepiej wcześniej ogrzać lub wyparzyć gorącą wodą.
Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…