Cynamon to przyprawa od stuleci znana i stosowana w polskiej kuchni. Ta korzenna przyprawa o charakterystycznym, ostrym aromacie to wewnętrzna warstwa wysuszonej kory cynamonowca — drzewa uprawianego na Dalekim Wschodzie. Najwyżej ceniony jest cynamon pochodzący z Cejlonu.
Spis treści
Do czego dodajemy cynamon?
Cynamon możemy dodawać w formie sproszkowanej (zmielonej) lub jako całe laski (kawałki kory). Cynamon zawiera olejki eteryczne, cukry, żywice i garbniki. Tradycyjnie dodaje się go do piernika, szarlotki, strudla z jabłkami, ryżu na słodko, kompotów ze śliwek i z gruszek oraz do duszonej czerwonej kapusty. W wykwintnej kuchni cynamonem przyprawia się pieczoną gęś i baraninę, a także kawę podawaną na sposób orientalny. Szczypta cynamonu poprawi smak różnych słodkich sosów, twarożków, serowych farszów do pierogów i naleśników. Cynamon jest niezastąpionym dodatkiem do „grzańca”, czyli czerwonego wina podawanego na gorąco, doprawionego ponadto cukrem, goździkami i skórką cytrynową.
Sprawdź, co to jest szafran
Bardzo szerokie zastosowanie ma cynamon w kuchni chińskiej. Jest jednym ze składników popularnej tam przyprawy, znanej pod nazwą „Pięć smaków”, którą dodaje się do wielu potraw z mięsa, drobiu i ryb (oprócz cynamonu w skład jej wchodzą: anyż, koper włoski, goździki i kwiat pieprzowy).
Jak przechowywać cynamon?
Jak wszystkie aromatyczne przyprawy należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych słoiczkach, aby jego charakterystyczny zapach nie ulotnił się zbyt szybko.