Jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie?

Jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie? Ekologiczny nawóz i nie tylko

Kochamy kawę za jej wspaniały smak i aromat. Uwielbiamy pić ją praktycznie przez cały dzień — rano z mleczną pianką, w południe szybkie espresso, a po południu deserowe cappuccino. Po każdym parzeniu kawy pozostają oczywiście fusy. Co zrobić z fusami z kawy? Jak się okazuje, możemy wykorzystać je na wiele sposobów — w domu i na zewnątrz. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie.

Fusy z kawy — naturalny nawóz do kwiatów i warzyw

Niezależnie czy parzymy kawę po turecku, w ekspresie, czy gotujemy w kawiarce — zawsze zostają nam fusy, czyli zaparzone we wrzątku zmielone ziarna palonej kawy. Przez dekady fusy po prostu wyrzucaliśmy, ale okazuje się, że są one bogate składniki mineralne korzystne dla roślin. Dlatego odpowiednio przygotowane fusy z kawy możemy wykorzystać w ogrodzie, na działce i na balkonie. Ponadto fusy spulchniają ziemię i sprawiają, że podłoże wolniej wysycha. Fusów możemy używać do podlewania roślin, podsypywania, składnik kompostu oraz jako środek odstraszający ślimaki — niszczycieli naszych roślin!

Jak składniki odżywcze zawierają fusy?

Fusy z kawy są świetną odżywką dla roślin. Zawierają dużo fosforu, potasu, magnezu i związków azotu, które stanowią składnik sklepowych nawozów do kwiatów. Działają na rośliny jak nawozy o przedłużonym działaniu, ponieważ zawarte w nich cenne substancje bardzo wolno się z nich uwalniają. 

Fusy z kawy - idealny nawóz dla roślin lubiących azot
Fusy z kawy – idealny nawóz dla roślin lubiących azot / Fot. Canva.com

Jak zrobić roztwór do podlewania roślin ogrodowych z fusami?

Do przygotowania nawozu wykorzystujemy wysuszone fusy z ekspresu lub kawiarki. 

1 szklankę fusów zalewamy 10 litrami wody i zostawiamy na 12 godzin, aż kawa napęcznieje i odda składniki do wody. Taką odżywką możemy podlewać warzywa i rośliny ozdobne. Przed podlewaniem roślin roztwór mieszamy i aplikujemy go raz na tydzień.

Do zasilania roślin możemy używać także rozcieńczonej kawy. Wystarczy wymieszać filiżankę mocnej kawy z 10 lirami wody, zostawić na noc i super nawóz mamy gotowy.  

Które rośliny lubią fusy z kawy?

Fusy z kawy zawierają dość dużo związków azotu, dlatego zakwaszają glebę. Taki nawóz będzie korzystny dla wszystkich roślin, które lubią podłoże o kwaśnym odczynie. Dlatego nawóz kawowy będzie dobrym rozwiązaniem dla azalii, hortensji i róż, a także poczciwej marchewki. 

Fusy z kawy do hortensji

Hortensje z pewnością zwiększą kwitnienie dzięki recyklingowi fusów z kawy. Kawa sprawia, że ​​gleba jest bardziej kwaśna i zawiera więcej związków azotu, który hortensje po prostu uwielbiają. Dzięki temu kwiaty hortensji stają się super jasne i kolorowe. 

Fusy z kawy do róż

Czy fusy z kawy są dobre dla róż? Wysoka zawartość azotu sprawia, że ​​fusy z kawy są dobrym stymulatorem wzrostu róż, ponieważ pomagają zakwasić glebę. Róż nie możemy zbyt intensywnie nawozić kawą, aby  nie przekwasić podłoża. Najlepsze będzie podlewanie roślin rozcieńczonym roztworem kawy. Dzięki takiemu nawożeniu, róże z pewnością odwdzięczą nam się obfitym kwitnieniem.  

Niebieskie hortensje i różowe różę - te rośliny możemy nawozić kawą
Niebieskie hortensje i różowe róże — te rośliny możemy nawozić kawą / Fot. Canva.com

Fusy z kawy pod iglaki

Fusy z kawy sprawdzą się także do podsypywanie iglaków. Są to również rośliny kwasolubne, dlatego będą dobrze czuć przy nawożeniu kawą.

Fusy z kawy na ślimaki w ogrodzie

Czy fusy z kawy odstraszają ślimaki? Oczywiście! Fusy z kawy są świetnym środkiem odstraszającym pomrowiki inne ślimaki. Sypka struktura fusów utrudnia poruszanie się ślimakom, dlatego warto rozsypać je wokół roślin lubiących kwaśne podłoże. Dzięki temu ślimaki będą miału utrudniony dostęp do liści naszych roślin.

Dlaczego warto wykorzystywać fusy w ogrodzie?

Używanie fusów z kawy jako nawozu “z odzysku” to świetny sposób na zmniejszenie ilości odpadów i jednoczesne zwiększenie kwitnienia. Wykorzystując resztki kawy do nawożenia roślin, postępujemy zgodnie z filozofią zero waste, czyli minimalizujemy ilość wyrzucanych odpadów. Resztki, w tym wypadku kawowe fusy, staramy się ponownie wykorzystać, dzięki czemu ograniczamy niepotrzebną konsumpcję i zakup produktów, które nie są nam niezbędne. Korzysta na tym również nasz portfel.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *