Kochamy kawę za jej wspaniały smak i aromat. Uwielbiamy pić ją praktycznie przez cały dzień — rano z mleczną pianką, w południe szybkie espresso, a po południu deserowe cappuccino. Po każdym parzeniu kawy pozostają oczywiście fusy. Co zrobić z fusami z kawy? Jak się okazuje, możemy wykorzystać je na wiele sposobów — w domu i na zewnątrz. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać fusy z kawy w ogrodzie.
Spis treści
Fusy z kawy — naturalny nawóz do kwiatów i warzyw
Niezależnie czy parzymy kawę po turecku, w ekspresie, czy gotujemy w kawiarce — zawsze zostają nam fusy, czyli zaparzone we wrzątku zmielone ziarna palonej kawy. Przez dekady fusy po prostu wyrzucaliśmy, ale okazuje się, że są one bogate składniki mineralne korzystne dla roślin. Dlatego odpowiednio przygotowane fusy z kawy możemy wykorzystać w ogrodzie, na działce i na balkonie. Ponadto fusy spulchniają ziemię i sprawiają, że podłoże wolniej wysycha. Fusów możemy używać do podlewania roślin, podsypywania, składnik kompostu oraz jako środek odstraszający ślimaki — niszczycieli naszych roślin!
Sprawdź, jak założyć kompostownik
Jak składniki odżywcze zawierają fusy?
Fusy z kawy są świetną odżywką dla roślin. Zawierają dużo fosforu, potasu, magnezu i związków azotu, które stanowią składnik sklepowych nawozów do kwiatów. Działają na rośliny jak nawozy o przedłużonym działaniu, ponieważ zawarte w nich cenne substancje bardzo wolno się z nich uwalniają.
Jak zrobić roztwór do podlewania roślin ogrodowych z fusami?
Do przygotowania nawozu wykorzystujemy wysuszone fusy z ekspresu lub kawiarki.
1 szklankę fusów zalewamy 10 litrami wody i zostawiamy na 12 godzin, aż kawa napęcznieje i odda składniki do wody. Taką odżywką możemy podlewać warzywa i rośliny ozdobne. Przed podlewaniem roślin roztwór mieszamy i aplikujemy go raz na tydzień.
Do zasilania roślin możemy używać także rozcieńczonej kawy. Wystarczy wymieszać filiżankę mocnej kawy z 10 lirami wody, zostawić na noc i super nawóz mamy gotowy.
Sprawdź: woda po gotowaniu jajek – jak ją wykorzystać?
Które rośliny lubią fusy z kawy?
Fusy z kawy zawierają dość dużo związków azotu, dlatego zakwaszają glebę. Taki nawóz będzie korzystny dla wszystkich roślin, które lubią podłoże o kwaśnym odczynie. Dlatego nawóz kawowy będzie dobrym rozwiązaniem dla azalii, hortensji i róż, a także poczciwej marchewki.
Fusy z kawy do hortensji
Hortensje z pewnością zwiększą kwitnienie dzięki recyklingowi fusów z kawy. Kawa sprawia, że gleba jest bardziej kwaśna i zawiera więcej związków azotu, który hortensje po prostu uwielbiają. Dzięki temu kwiaty hortensji stają się super jasne i kolorowe.
Fusy z kawy do róż
Czy fusy z kawy są dobre dla róż? Wysoka zawartość azotu sprawia, że fusy z kawy są dobrym stymulatorem wzrostu róż, ponieważ pomagają zakwasić glebę. Róż nie możemy zbyt intensywnie nawozić kawą, aby nie przekwasić podłoża. Najlepsze będzie podlewanie roślin rozcieńczonym roztworem kawy. Dzięki takiemu nawożeniu, róże z pewnością odwdzięczą nam się obfitym kwitnieniem.
Fusy z kawy pod iglaki
Fusy z kawy sprawdzą się także do podsypywanie iglaków. Są to również rośliny kwasolubne, dlatego będą dobrze czuć przy nawożeniu kawą.
Fusy z kawy na ślimaki w ogrodzie
Czy fusy z kawy odstraszają ślimaki? Oczywiście! Fusy z kawy są świetnym środkiem odstraszającym pomrowiki inne ślimaki. Sypka struktura fusów utrudnia poruszanie się ślimakom, dlatego warto rozsypać je wokół roślin lubiących kwaśne podłoże. Dzięki temu ślimaki będą miału utrudniony dostęp do liści naszych roślin.
Dlaczego warto wykorzystywać fusy w ogrodzie?
Używanie fusów z kawy jako nawozu “z odzysku” to świetny sposób na zmniejszenie ilości odpadów i jednoczesne zwiększenie kwitnienia. Wykorzystując resztki kawy do nawożenia roślin, postępujemy zgodnie z filozofią zero waste, czyli minimalizujemy ilość wyrzucanych odpadów. Resztki, w tym wypadku kawowe fusy, staramy się ponownie wykorzystać, dzięki czemu ograniczamy niepotrzebną konsumpcję i zakup produktów, które nie są nam niezbędne. Korzysta na tym również nasz portfel.