To nie jest zwykła kawa. “Bulletproof coffee”, czyli kuloodporna kawa nie tylko zapewnia energię na wiele godzin, ale też syci i wpływa pozytywnie na utratę wagi! Lista jej pozostałych walorów jest naprawdę długa. Sprawdź, jak działa kawa z masłem!
Spis treści
Co to jest kawa kuloodporna, czyli Bulletproof coffee
Tzw. „kuloodporna kawa” cieszy się coraz większą popularnością w świecie fitnessu – jej zwolenniczką jest między innymi Anna Lewandowska. Lista korzyści płynących z picia Bulletproof coffee wydaje się nie kończyć.
Skąd pochodzi kawa kuloodporna?
Autorem przepisu jest podróżnik Dave Asprey, który zainspirowany swoją podróżą w Tybecie postanowił spopularyzować panujący tam zwyczaj picia napojów z dodatkiem tłuszczu. Sekretnymi składnikami tej niezwykłej kawy są: olej kokosowy i masło, które sprawiają, że kawa ta nie tylko pobudza, ale i syci i dodaje energii na długie godziny, a także podkręca metabolizm. „Bulletproof coffee” polecana jest dla osób uprawiających sport, a zwłaszcza tych, które preferują poranną aktywność i niekoniecznie chcą jeść przed treningiem obfite śniadanie.
Kuloodporna kawa – kawa z masłem: przepis na jedną porcję
- 1 filiżanka kawy
- 1-2 łyżeczek masła lub masła klarowanego
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
Opcjonalnie:
- cukier
- szczypta cynamonu lub kardamonu
- mleko krowie lub roślinne
Jak zrobić kawę z masłem?
Przygotowanie jest banalnie proste – do filiżanki z kawą dodajemy masło i olej oraz inne dowolne dodatki, mieszamy… I gotowe!
Nie może ona oczywiście być alternatywą dla pełnowartościowego posiłku, ale znakomicie sprawdza się jako solidna porcja energii, gdy akurat na takowy nie mamy czasu lub ochoty.
Chcesz schudnąć? Pij kawę z masłem!
Mocna kawa potrafi sprawić, że jesteśmy w stanie spalić mnóstwo kalorii w krótkim czasie. Jednak po dodaniu do niej masła, efekt ulega znacznemu wzmocnieniu. Kawa z masłem przyspiesza metabolizm, daje energię i do tego w odróżnieniu od zwykłej kawy, nie powoduje szybkiego uczucia głodu i zmęczenia. Według ekspertów, najważniejsze w piciu kawy jest nasze samopoczucie po dwóch godzinach od jej spożycia.
Dodając masła, pamiętaj by używać tylko niesolonego, naturalnego i niekonserwowanego masła z krowiego mleka. To właśnie ono zapewnia najlepsze rezultaty. Ta receptura nie jest żadną nowością – kawa z masłem to podstawowy napój do śniadania w Tybecie!
