Jak zrobić domowy budyń? To proste.
Potrzebne będą:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 1 łyżka masła
- Cukier do smaku
- Dodatek smakowy – czekolada, wanilia
Domowy budyń – przygotowanie:
1/3 mleka wlewamy do kubka i rozprowadzany w nim mąki i cukier. Resztę mleka wlewamy do dużego rondla i doprowadzany do wrzenia. Dodajemy masło. Gdy mleko zagotuje się wlewamy rozrobione mąki i cały czas dokładnie mieszamy. Mleczny krem ro bi się gęsty więc trzeba go dokładnie i dość szybko mieszać żeby się nie przypalił. Budyń gotujemy ok. 2-3 minut. Wlewamy do opłukanych zimną wodą salaterek lub większej formy np. ceramicznej formy do babki.
Budyń gotowy – smacznego :))))
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.