Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri. Suszone plastry pomarańczy na choinkę są łatwe do wykonania, a dodatkowo w czasie suszenia pięknie pachną. Poradzimy, jak zrobić suszone pomarańcze na choinkę.
Spis treści
Suszone pomarańcze na choinkę – pachnąca eko-dekoracja
Wielu z nas przed świętami Bożego Narodzenia uwielbia spędzać czas w kuchni z rodziną przy robieniu ciasteczek i innych bożonarodzeniowych smakołyków. Niektóre z naszych najlepszych świątecznych wspomnień powstają w kuchni! Przy okazji świątecznych przygotowań w kuchni można robić także naturalne dekoracje bożonarodzeniowe z pomarańczy i ozdobnych przypraw – cynamonu, goździków, anyżu.
Jak zrobić suszone pomarańcze na choinkę
Nasze przygotowania ozdób bożonarodzeniowych zaczynamy od zrobienia suszonych pomarańczy na choinkę. Żeby wykonać tę piękną dekorację potrzebne będą owoce pomarańczy. Najlepiej wybrać takie o regularnym kształcie i dość grubej skórce – wówczas białe albedo będzie dobrze widoczne po wysuszeniu i stworzy ładną obwódkę.
Teraz wystarczy pokroić owoce pomarańczy dość cienkie plasterki, grubości ok. 5 mm. Krojenie zaczynamy od strony gdzie jest szypułka. Następnie układamy je na papierze do pieczenia lub kratce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem. Plasterki pomarańczy można posypać odrobiną cukru, aby uzyskały ładny połysk. Suszymy je kilka godzin, aż będą zupełnie twarde i zupełnie suche.
Do przygotowania suszonych plasterków choinkowych można wykorzystać także inne cytrusy – np. cytryny, mandarynki i grapefruity. Wówczas możemy tworzyć piękne świąteczne kompozycje z suszonych owoców/

Suszone pomarańcze na choinkę
Jak zrobić suszone plastry pomarańczy krok po kroku
Dekorowanie suszonymi pomarańczami
Istnieje wiele różnych sposobów dekorowania suszonymi pomarańczowymi plasterkami.
- Można zrobić girlandę z suszonych pomarańczy z dodatkiem popcornu i suszonej żurawiny.
- Pojedyncze plasterki suszonych pomarańczy można powiesić na choince jako samodzielne ozdoby.
- Suszone plasterki pomarańczy można poukładać na wigilijnym stole z dodatkiem cynamonu i gwiazdek anyżu.
- Owoce można dodać do świątecznego stroika z dodatkiem jemioły, orzechów, pałeczek cynamonu i gałązek jodłowych.
- Suszone pomarańcze można także dodać do świątecznego potpourri i połączyć z pałeczkami cynamonu, anyżem gwiazdkowym i goździkami z odrobiną olejku cynamonowego.
- Można plasterek suszonej pomarańczy dodać do gwiazdkowego prezentu jako symbol naszego osobistego zaangażowania w jego przygotowanie.
Zobacz także: Jak dbać o gwiazdę betlejemską, Jak przygotować mak na makowiec, Jak zrobić świąteczne pierniki, Jak dbać o grudnika, Kiedy ubieramy choinkę na Boże Narodzenie
Suszone pomarańczowe plastry to piękna ręcznie robiona świąteczna dekoracja!
