Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri. Suszone plastry pomarańczy na choinkę są łatwe do wykonania, a dodatkowo w czasie suszenia pięknie pachną. Poradzimy, jak zrobić suszone pomarańcze na choinkę.
Spis treści
Suszone pomarańcze na choinkę – pachnąca eko-dekoracja
Wielu z nas przed świętami Bożego Narodzenia uwielbia spędzać czas w kuchni z rodziną przy robieniu ciasteczek i innych bożonarodzeniowych smakołyków. Niektóre z naszych najlepszych świątecznych wspomnień powstają w kuchni! Przy okazji świątecznych przygotowań w kuchni można robić także naturalne dekoracje bożonarodzeniowe z pomarańczy i ozdobnych przypraw – cynamonu, goździków, anyżu.
Jak zrobić suszone pomarańcze na choinkę
Nasze przygotowania ozdób bożonarodzeniowych zaczynamy od zrobienia suszonych pomarańczy na choinkę. Żeby wykonać tę piękną dekorację potrzebne będą owoce pomarańczy. Najlepiej wybrać takie o regularnym kształcie i dość grubej skórce – wówczas białe albedo będzie dobrze widoczne po wysuszeniu i stworzy ładną obwódkę.
Teraz wystarczy pokroić owoce pomarańczy dość cienkie plasterki, grubości ok. 5 mm. Krojenie zaczynamy od strony gdzie jest szypułka. Następnie układamy je na papierze do pieczenia lub kratce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika z włączonym termoobiegiem. Plasterki pomarańczy można posypać odrobiną cukru, aby uzyskały ładny połysk. Suszymy je kilka godzin, aż będą zupełnie twarde i zupełnie suche.
Do przygotowania suszonych plasterków choinkowych można wykorzystać także inne cytrusy – np. cytryny, mandarynki i grapefruity. Wówczas możemy tworzyć piękne świąteczne kompozycje z suszonych owoców/
Suszone pomarańcze na choinkę
Jak zrobić suszone plastry pomarańczy krok po kroku
Suszone pomarańcze na choinkę
Suszone pomarańcze to piękna świąteczna dekoracja, która może ozdobić naszą choinkę, bożonarodzeniowy stroik lub znaleźć się w zimowym potpourri.
Materials
- Pomarańcze
Instructions
- Rozgrzej piekarnik do 60 st. C.
- Pokrój pomarańczę w plasterki o grubości ok. 5 mm.
- Osusz plasterki pomarańczy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru soku. Dzięki temu owoce będą szybciej suche.
- Połóż pomarańcze blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub drucianej kratce. Zachowaj odstępy między plasterkami.
- Posyp plasterki pomarańczy odrobiną białego cukru, aby były błyszczące.
- Wstaw blachę lub kratkę do piekarnika.
- Susz owoce przez 4-6 godzin, obracając je co godzinę na drugą stronę. Czas potrzebny do wyschnięcia pomarańczy będzie różny w zależności od grubości plastrów i temperatury piekarnika.
- Pomarańcze mogą nadal zawierać w sobie trochę wilgoci, ale będą cały czas wysychać nawet po wyjęciu z piekarnika.
Notes
Suszone pomarańcze to piękna, wykonana ręcznie świąteczna dekoracja!
Dekorowanie suszonymi pomarańczami
Istnieje wiele różnych sposobów dekorowania suszonymi pomarańczowymi plasterkami.
- Można zrobić girlandę z suszonych pomarańczy z dodatkiem popcornu i suszonej żurawiny.
- Pojedyncze plasterki suszonych pomarańczy można powiesić na choince jako samodzielne ozdoby.
- Suszone plasterki pomarańczy można poukładać na wigilijnym stole z dodatkiem cynamonu i gwiazdek anyżu.
- Owoce można dodać do świątecznego stroika z dodatkiem jemioły, orzechów, pałeczek cynamonu i gałązek jodłowych.
- Suszone pomarańcze można także dodać do świątecznego potpourri i połączyć z pałeczkami cynamonu, anyżem gwiazdkowym i goździkami z odrobiną olejku cynamonowego.
- Można plasterek suszonej pomarańczy dodać do gwiazdkowego prezentu jako symbol naszego osobistego zaangażowania w jego przygotowanie.
Zobacz także: Jak dbać o gwiazdę betlejemską, Jak przygotować mak na makowiec, Jak zrobić świąteczne pierniki, Jak dbać o grudnika, Kiedy ubieramy choinkę na Boże Narodzenie
Suszone pomarańczowe plastry to piękna ręcznie robiona świąteczna dekoracja!