Suszone gruszki, to podobnie jak suszone jabłka, świetna przekąska, która nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jeżeli mamy dostęp do ekologicznych gruszek, to warto przygotować gruszkowe chipsy w domu. Oto przepis na suszenie gruszek.
Spis treści
Suszone gruszki: jak suszyć owoce w piekarniku
Gruszki umyć i obrać ze skórki. Uwaga, nie obierać gruszek, które są bardzo kruche lub mają cienką skórkę. To właśnie pod skórką kryje się najwięcej witamin!
Gruszki pokroić w plastry lub ósemki usuwając gniazda nasienne. Aby zapobiec ciemnieniu owoców czasie suszenia można je bezpośrednio po pokrojeniu wkładać do wody z dodatkiem soku z cytryny. Plasterki gruszek układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 st. C bez termoobiegu lub 50 st. C z termoobiegiem.
Gruszki można uznać za dostatecznie ususzone gdy są sztywne ale nie twarde.
Zobacz także: Jak suszyć żurawinę w domu, Suszenie śliwek węgierek, Jak suszyć dziką różę, Jak suszyć grzyby w piekarniku
Artykuł o suszeniu gruszek na zimę znaleziono w wyszukiwarce Google wpisując:
- suszone gruszki
- jak suszyć gruszki
- chipsy z gruszek
- owocowe chipsy gruszki
- gruszki suszenie
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.