Słodka papryka - źródło witaminy C

Papryka – witaminowa bomba. Jakie wartości odżywcze i zdrowotne ma papryka słodka

Jeżeli szukasz naturalnego źródła witamin, to możesz w ciemno sięgnąć po paprykę. To wyjątkowe warzywo zachowuje swoje właściwości nawet podczas duszenia i pieczenia! Poprawia trawienie, reguluje apetyt, a do tego jest po prostu pyszna. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i zdrowotne ma papryka.

Skąd pochodzi papryka

Papryka to niezwykłe warzywo, którego ojczyzną jest Ameryka Południowa i Środkowa. Ma wiele nazw zwyczajowych: papryka owocowa, pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański. Przywędrowała do Europy w XV wieku, wraz z pomidorami, ziemniakami i kukurydzą. Papryka należy rodziny psiankowatych, czyli tej samej co pomidory, ziemniaki, tytoń. Dziś papryka kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią węgierską, bałkańską oraz śródziemnomorską, a wersji chili z kuchnią meksykańską i orientalną.  

Papryczki w doniczce

Czuszka – papryczki w doniczce

Papryczki czuszki możemy uprawiać w doniczce. Jest to roślina jednoroczna, bardzo ozdobna, a jednocześnie bardzo ostra! Drobne, czerwone lub pomarańczowe owoce pięknie prezentują się na tle zielonych liści. Dojrzałe papryczki możemy suszyć i używać jako przyprawę do dań kuchni węgierskiej lub bałkańskiej. 

Jakie wartości odżywcze i zdrowotne ma papryka 

Papryka to praktycznie naturalna multiwitamina. Jeden strąk papryki zawiera prawie pełny zestaw witamin i soli mineralnych. Przede wszystkim zawiera mega dawkę witaminy C (120 200 mg%) – więcej niż słynna cytryna. Co ważne, naturalna witamina C zawarta w papryce, nie ulega zniszczeniu w czasie obróbki termicznej – gotowania, pieczenia lub smażenia. Swoje właściwości zachowuje nawet w czasie odgrzewania!

Dodatkowo papryka zawiera dużo witaminy B (70 mcg%) i witaminy PP (0,4 mg%). Jest także źródłem cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy A (630 j.m.%) i witaminy E. Już dwa strąki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Owoce papryki są także źródłem mikroelementów. Zawierają potas (190 mg%), wapń (11 mg%), żelazo (0,4 mg%), fosfor (120 mg%) i magnez (12 mg%). 

Słodka papryka praktycznie nie zawiera kapsaicyny, która odpowiada za ostry i piekący smak. Jej poziom waha się od 0,01 do 0.015%. Dla porównania w ostrych odmianach chili znajduje się do 1% tego alkaloidu. 

Ile kalorii ma papryka

Papryka to naprawdę warzywo niskokaloryczne. 100 g świeżej, słodkiej papryki zawiera jedynie ok. 24 kcal. Oczywiście najzdrowsza jest papryka surowa, ale papryka duszona lub pieczona również zachowuje wiele wartości odżywczych. 

Dodaj komentarz