Zakwas z kiszonych buraków do picia i na barszcz

Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. Jak zatem zrobić zakwas z buraków? Poradzimy jak kisić buraki doWięcej

Kiszone ogórki -na czym polega kiszenie warzyw

Kiszenie, kwaszenie czyli fermentacja mlekowa, to stara ludowa metoda utrwalania żywności – przede wszystkim warzyw i owoców ale nie tylko. Tak naprawdę żywność kisimy od stuleci. Fermentują ser, kapusta, ogórki, grzyby, buraki, cytryny, śliwki i jabłka, pomidory, zakwas chlebowy, żur,Więcej

Cudowne siemię lniane, które w ostatnim czasie cieszy ogromną popularnością zarówno jako kosmetyk jak i w kuchni, to tak naprawdę nasiona lnu. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze siemienia znane są od stuleci. Stosowane było przede wszystkim przy dolegliwościach ze stronyWięcej

Owoce acai to bogate źródło antyoksydantów. Niestety w Polsce nie są one tanie. Jak się okazuje rośnie u nas krzew, którego owoce z powodzeniem mogą zastąpić acai, gdyż są równie bogate w składniki odmładzające. Sprawdź, czy już korzystałaś z mocyWięcej

Lato powoli dobiega końca i zbliża się okres jesiennych chłodów. Ten zimny i mokry czas sprzyja osłabieniu odporności i zwiększeniu podatności na przeziębienia. Dlatego warto wzmocnić organizm przed zimą. Doskonałym sposobem na wzbogacenie naszej diety w witaminy będzie zielony koktajl.Więcej

Kawa frappe to idealny napój na gorące – jest orzeźwiająca, doskonale gasi pragnienie, a do tego ma niewiele kalorii.Tradycyjna cafe frappe to bomba kaloryczna z lodami i bitą śmietaną – ten przepis to wersja light, czyli FIT kawa na zimno!Więcej