Czy odżywki białkowe wspomagają odchudzanie

Szukając sposobu na skuteczne chudnięcie można w internecie trafić na wiele rozwiązań. Od najprostszych, które mówią, że należy ograniczyć jedzenie, po wymyślne diety i urządzenia wspomagające proces utraty kilogramów. Okazuje się jednak, że odżywki białkowe na odchudzanie również mają wpływ.Więcej

Owoce i warzywa powinny stanowić połowę talerza

16 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji przypominamy, jak wygląda zdrowy posiłek. Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej rekomendują, aby warzywa i owoce stanowiły połowę tego, co jemy. Owoce i warzywaWięcej

Jajko kurze - ile kalorii ma jajko?

Gotowane, sadzone, na miękko, w koszulce… Spożywamy jajka w różnej postaci, także jako istotne składniki takich dań jak naleśniki czy ciasta. Będąc na diecie, każda kaloria ma znaczenia i często – mimo zdrowotnych właściwości jajek – rezygnuje się z ichWięcej

Kreatyna przy budowaniu masy - dlaczego kreatyna nie działa

Z zasady suplementy diety mają nam pomóc w osiągnięciu jakiegoś celu na przykład w zwiększeniu naszej masy mięśniowej. Jednak trzeba suplementować organizm ostrożnie, by sobie nie zaszkodzić. Takim idealnym przykładem jest suplementowanie kreatyny. Kreatynę należy przyjmować bardzo ostrożnie zgodnie zeWięcej

Gotowanie makaronu ryżowego krok po kroku

Makaron ryżowy, czyli rice noodle to tradycyjny składnik dań kuchni Dalekiego Wschodu. Znany jest praktycznie w całej Azji Południowo-Wschodniej od Wietnamu i Chin, przez Tajlandię i Kambodżę, po Malezję i Filipiny. Na Dalekim Wschodzie nazywany jest “makaronem długiego życia”. JestWięcej

Kisszenie ogórków - jak kisić ogórki, żeby były twarde

Kiszone ogórki to klasyka kuchni polskiej. Są świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, a także idealnym składnikiem na zupę ogórkową. Nie zawsze jednak kiszone ogórki wychodzą twarde i jędrne. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów na zakiszenie idealnych ogórków. Więcej

Zakwas z kiszonych buraków do picia i na barszcz

Zakwas buraczany już od kilku lat zyskuje na popularności nie tylko jako podstawa kiszonego barszczu czerwonego, ale także jako bomba witaminowa, którą spożywamy bezpośrednio ze szklanki – bez gotowania. Jak zatem zrobić zakwas z buraków? Poradzimy jak kisić buraki doWięcej

Kiszone ogórki -na czym polega kiszenie warzyw

Kiszenie, kwaszenie czyli fermentacja mlekowa, to stara ludowa metoda utrwalania żywności – przede wszystkim warzyw i owoców ale nie tylko. Tak naprawdę żywność kisimy od stuleci. Fermentują ser, kapusta, ogórki, grzyby, buraki, cytryny, śliwki i jabłka, pomidory, zakwas chlebowy, żur,Więcej

Cudowne siemię lniane, które w ostatnim czasie cieszy ogromną popularnością zarówno jako kosmetyk jak i w kuchni, to tak naprawdę nasiona lnu. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze siemienia znane są od stuleci. Stosowane było przede wszystkim przy dolegliwościach ze stronyWięcej