Rosół to zupa, którą znają prawie wszyscy. Uwielbiają go dzieci, ale także dorośli nie pogardzą pysznym, domowym rosołem. Jak ugotować rosół, aby smakował jak u babci? Oto sprawdzony przepis!
Jak ugotować rosół: potrzebne składniki
- około 30 dag mięsa wołowego, kilka kurzych skrzydełek lub udo z kurczaka
- marchewka, im jej więcej tym słodszy rosół,
- korzeń i natka pietruszki,
- korzeń selera,
- cebula przypieczona na ogniu (gazie), może być nieobrana tak, aby rosół miał lepszy kolor
- 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 6 ziaren czarnego pieprzu, 3 goździki
Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Dobry rosół gotuje się bardzo długo. Kiedy woda zacznie wrzeć, na jej powierzchni zobaczycie pojawić szary nalot. To szumowiny, musicie je zdejmować, małym sitkiem albo specjalną łyżką. Kiedy usuniecie szumowiny, wrzucamy umyte i obrane warzywa. Teraz dodajemy przyprawy. Przykrywamy garnek pokrywką i ustawiamy taki ogień by zupa lekko bulgotała. Na małym ogniu gotujemy rosół 2 a nawet 3 godziny. Kiedy jest gotowy, przelewamy go przez sitko aby pozbyć się niepotrzebnych składników. Oczywiście z sitka wybieramy marchewkę czy inne warzywa, które lubimy w zupie. Rosół jest gotowy. Podajemy go z cienkim makaronem jajecznym i posypujemy natką pietruszki.
Sprawdź, jak wykorzystać mięso z rosołu