Wywar grzybowy tradycyjnie przygotowywany jest z suszonych grzybów – przede wszystkim prawdziwków i podgrzybków. Wywar z suszonych grzybów jest bazą kultowych zup kuchni polskiej – wigilijnej zupy grzybowej i wigilijnego barszczu. Dodawany jest także do żuru, a także do duszenia mięsa oraz jest bazą sosu grzybowego. Oto przepis, jak przygotować wywar grzybowy.
Przepis na wywar grzybowy
- ok. 5 dag suszonych grzybów,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- ½ selera korzeniowego,
- 1 cebula,
- kilka ziaren pieprzu,
- sól do smaku
Jak zrobić wywar grzybowy
Suszone grzyby dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, tak żeby pozbyć się piasku i resztek runa leśnego. Następnie umieszczamy je w dość dużym rondlu i zalewamy 1.5 l wody. Moczymy ok. 30 minut. Następnie nie odlewamay wody i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut. Do wrzącego wywaru dodajemy oczyszczone i umyte warzywa w całości, a także pieprz i sól do smaku. Wszystko gotujemy ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane grzyby oraz włoszczyznę odcedzamy, a wywar pozostawiamy w garnku. Warzywa odkładamy i możemy wykorzystać je np. do sałatki jarzynowej lub galarety. Ugotowane grzyby kroimy w paski lub drobno siekamy i wrzucamy ponownie do wywaru.

Kuchenne patenty
Do czego wykorzystać wywar z suszonych grzybów
Tak przyrządzony wywar z grzybów można wykorzystać do postnych barszczy, krupników, żurów i przede wszystkim zupy grzybowej oraz sosu grzybowego.