Suszenie natki pietruszki i koperku jest świetnym sposobem na uzyskanie aromatycznych przypraw, których można z powodzeniem używać do zup, sosów oraz mięs. Suszone natki mają intensywny smak i zapach, dlatego świetni wzbogacają smak np. zimnych sosów i dipów.
Suszenie pietruszki w domu jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Poradzimy, jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek. Poznaj przepis na suszoną pietruszkę.
Jak suszyć zieloną pietruszkę i koperek
Do suszenia najlepiej użyć roślin z upraw ekologicznych lub własnego ogródka. Wybierając koperek do suszenia warto zwrócić uwagę aby był on drobny i ciemnozielony. Unikajmy przerośniętych łodyg z supermarketów.
Zdrowe, świeże, zielone liście natki pietruszki lub koperku wypłukać w zimnej wodzie i osączyć. Listki oderwać od grubych łodyg i rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pietruszkę suszyć w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do ok. 40 st. C. Wysuszone listki pokruszyć i przechowywać w szczelnych słojach lub puszkach. Podobnie postępujemy z suszeniem koperku.
Tak przygotowana domowa suszona pietruszka może być użyta do zrobienia domowej jarzynki (Vegety).
Poza natką pietruszki, można suszyć także jej korzeń. Sprawdź, jak suszyć korzeń pietruszki w piekarniku.
Artykuł o suszeniu natki pietruszki znaleziono w Google wpisując m.in:
- suszenie natki pietruszki w piekarniku
- suszenie natki pietruszki
- jak suszyć pietruszkę
- jak suszyć natkę pietruszki
- suszona pietruszka przepis
- suszenie pietruszki w piekarniku
- jak suszyć nać pietruszki
Zobacz także jak suszyć warzywa na włoszczyznę! oraz jak suszyć owoce dzikiej róży w piekarniku oraz jak suszyć grzyby w piekarniku
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.