Wigilijny karp: Jak pozbyć się zapachu mułu z ryby

Karp to ryba, która tradycyjnie gości na polskim, wigilijnym stole. Smażony, pieczony, pod cebulką, panierowany. Karp to wigilijny symbol. Jednak nie wszyscy przepadają za tą królewską rybą. Wiele osób odrzucają ości oraz zapach mułu. Ostatnio coraz rzadziej trafiają się karpie pachnące mułem, jednak mamy sposób na ten problem. Poradzimy, jak pozbyć się zapachu mułu z ryby.

Co robić, gdy ryba ma zapach mułu?

Jeśli ryba, na przykład wigilijny karp, pachnie mułem możemy w łatwy sposób pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu. Sprawioną rybę wkładamy na 5 godzin do roztworu wody, soli i sody oczyszczonej. Do 5 litrów wody dodajemy 2 czubate łyżki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki soli kuchennej. Oczywiście ryby w czasie moczenia muszą być przechowywane w chłodnym miejscu. Gdy karp wymoczy się w sodowej solance rybę dokłądnie płuczemy. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i przygotowujemy na wigilijną kolację.