Karp to ryba, która tradycyjnie gości na polskim, wigilijnym stole. Smażony, pieczony, pod cebulką, panierowany. Karp to wigilijny symbol. Jednak nie wszyscy przepadają za tą królewską rybą. Wiele osób odrzucają ości oraz zapach mułu. Ostatnio coraz rzadziej trafiają się karpie pachnące mułem, jednak mamy sposób na ten problem. Poradzimy, jak pozbyć się zapachu mułu z ryby.
Spis treści
Co robić, gdy ryba ma zapach mułu?
Jeśli ryba, na przykład wigilijny karp, pachnie mułem możemy w łatwy sposób pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu.
Oto sprawdzone sposoby, jak pozbyć się zapachu mułu z karpia:
- Sprawioną rybę wkładamy na 5 godzin do roztworu wody, soli i sody oczyszczonej. Do 5 litrów wody dodajemy 2 czubate łyżki sody oczyszczonej i 2 łyżeczki soli kuchennej. Oczywiście ryby w czasie moczenia muszą być przechowywane w chłodnym miejscu. Gdy karp wymoczy się w sodowej solance rybę dokładnie płuczemy. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i przygotowujemy na wigilijną kolację.
- Dzwonka karpia przeznaczonego na wigilijny półmisek wkładamy do szklanego lub metalowego naczynia i zalewamy mlekiem. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy karpia z mleka i przygotowujemy według ulubionych przepisów.
- Trzeci sposób to stara, sprawdzona cebula. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi oczyszczoną rybę. Następnie wszystko posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Przy przygotowaniu karpia po grecku dobrze sprawdzi się obłożenie surowej ryby utartymi na tarce warzywami – marchewką, pietruszką i selerem. Tak przygotowanego karpia tak jak poprzednio wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Warzywa również powinny wyciągnąć zapach mułu z ryby.
- Dobrym sposobem jest także wcześniejszy zakup karpia i zamrożenie ryby. W trakcie mrożenie karp także traci mulisty posmak. Sprawdź, jak rozmrozić rybę
Jak smażymy karpia na Wigilię
Pomimo wielu ciekawych pomysłów na podanie karpia, na naszych stołach wciąż króluje karp smażony. Poradzimy, jak usmażyć karpia na Wigilię, aby panierka była złota i chrupiąca.