Mrożone ryby. Sprawdź jak rozmrozić rybę

Jak rozmrozić rybę. Sprawdzone sposoby na odmrażanie ryb

Mrożenie ryb to doskonały sposób na ich dłuższe przetrzymanie w domu. Często ryby kupujemy na kilka dni, a nawet na kilka tygodni przed podaniem, zamrażamy i czekamy do dnia, gdy chcemy zaserwować rybne danie. Czy jednak kilka godzin wystarczy na przygotowanie ryby, a przede wszystkim jej odmrożenie? Poradzimy, jak rozmrozić rybę, żeby nie straciła swoich walorów smakowych i była prawdziwą gwiazdą każdego stołu.

Jak rozmrozić rybę przed podaniem

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na rozmrożenie ryby – na ciepło i na zimno, na szybko i na spokojnie. 

Rozmrażanie ryby na zimno

  • Przede wszystkim proces rozmrażania ryby na zimno nie może być gwałtowny. Na rozmrożenie ryby musimy przeznaczyć od 12 do 24 godzin, w zależności od jej rozmiaru. Najlepiej, żeby karpia lub inną rybę po wyjęciu z zamrażalnika umieścić w lodówce, gdzie będzie stopniowo rozmarzała. Na koniec rybę musimy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Drugi sposób na właściwe rozmrożenie ryby to kąpiel w chłodnej wodzie. Zamarzniętą porcję umieszczony w szczelnym woreczku, na przykład strunowym i zanurzamy na kilka lub kilkanaście godzin w naczyniu z zimną wodą. Ważne, żeby woda nie miała bezpośredniego kontaktu z mięsem. Ryby nie możemy wkładać również do ciepłej wody, ponieważ nierównomierne rozmrażanie zmieni smak i konsystencję mięsa.

Jak szybko rozmrozić ryby w piekarniku – na ciepło

  • Jeżeli potrzebujemy szybko rozmrozić rybę, którą następnie zamierzamy upiec, możemy włożyć jak do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika. Następnie włączamy piekarnik, a wraz ze wzrostem temperatury ryba rozmraża się.

WAŻNE! Nie zawsze musimy rozmrozić rybę! Paluszki rybne, kotlety lub bloki możemy wrzucić bezpośrednio na patelnię.

Dodaj komentarz