Ryba to pyszny i szybki posiłek. Wystarczy poświęcić kilka minut i rozkoszować się wspaniałym danie. Sprawdź, jak przygotować rybę do smażenia lub pieczenia.
Spis treści
Po czym poznać, czy ryba jest świeża?
Ryba musi być świeża! To najważniejsza zasady przy przygotowaniu ryb. Dotyczy to także ryb mrożonych. Świeżo złowiona ryba delikatnie pachnie wodorostami i morzem. Pod żadnym pozorem ryba nie może “pachnieć rybą” lub trącić stęchlizną. Świeża ryba ma także piękne czerwone skrzela. Mięso musi być zwarte, gdyż świeża ryba ma w sobie jeszcze tzw. jędrność.
Sprawdź, jak rozmrozić rybę!
Jak zamarynować rybę przed smażeniem lub pieczeniem
Przed smażeniem rybę musimy natrzeć suchą marynatą – solą i przyprawami. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej i pozostawić rybę w lodówce. Do ryby używamy soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu. Można dodać także kopru lub innych delikatnych ziół. Ważne, żeby przyprawy nie stłumiły smaku mięsa.
Jeżeli smażymy rybę w całości np. pstrąga lub dzownka dużej ryby ze skórą, rybę przed marynowaniem należy lekko ponacinać, aby marynata lepiej wniknęła w mięso. W ten sposób cała ryba, a nie tylko cienki ogon (który zwykle jest zbyt słony), przesiąka aromatami i przyprawami. Bardzo ważne jest równomierne rozprowadzenie soli i ziół.
Jakich przypraw używamy do ryb?
Podstawowa zasada: rybę należy przyprawiać delikatnie, tak żeby był wyczuwalny jej naturalny smak. Najlepiej rybę jedynie posolić, ewentualnie lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tylko większe ryby (np. makrele, karpie, sandacze, szczupaki) można pikantnie przyprawiać. Do ryb pasują: koperek, bazylia, chili, czosnek, estragon, kminek, kurkuma, słodka papryka, pieprz ziołowy, pietruszka, rozmaryn i szafran.
Sprawdź, jak usmażyć karpia na Wigilię
Smażenie ryby – dlaczego ryba przykleja się do patelni?
Jak przygotować rybę do smażenia lub pieczenia? Ryb mrożonych nie rozmraża się przed smażeniem. Przyprawia się je, ewentualnie panieruje i jeszcze zamrożone kładzie na gorący tłuszcz. Świeżą rybę najpierw się przyprawiamy, potem obtacza dokładnie z obu stron w mące, a następnie kładzie na powlekaną patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaży.