Wigilia dla dzieci - co przygotować na wigilijną kolację dla najmłodszych

Jak przygotować Wigilię dla dzieci? Wigilijne dania dla najmłodszych

Czy dzieci mogą zjeść coś dobrego na Wigilię? Oczywiście, że tak! Mamy kilka kulinarnych troków, dzięki którym najmłodsi będą zajadać wigilijne dania z apetytem. Poradzimy, jak przygotować Wigilię dla dzieci!

Jak przygotować Wigilię dla dzieci?

Kolacja wigilijna rządzi się swoimi prawami. Na stole pojawiają się tradycyjne potrawy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb z ośćmi, śledzi, grochu, maku i suszonych owoców. Te smaki nie zawsze pasują naszym dzieciom. Dodatkowo grzyby, groch i kapusta są ciężkostrawne i dzieci oraz osoby starsze nie powinny spożywać ich w dużych ilościach.

Na szczęście na Wigilię możemy przygotować danie, które nawiązują smakiem do tradycyjnych potraw, ale są lżejsze dla wątroby i łagodniejsze w smaku.

Potrawy wigilijne dla dzieci

Co zrobić, aby Wigilia smakowała dzieciom? Możemy tradycyjne potrawy przygotować w sposób, który spodoba się naszym dzieciom. Oto kilka propozycji wigilijnych potraw dla dzieci. 

Zupa grzybowa z pieczarek i barszcz ze słodkich buraków (zupa buraczkowa)

W wigilijnym menu problemem dla dzieci mogą być także tradycyjne zupy. Dzieci często nie przepadają za smakiem suszonych grzybów, które są składnikiem wigilijnych uszek do barszczu oraz zupy grzybowej. Problemem może być także sam wigilijny barszcz, przygotowany na zakwasie z kiszonych buraków

Jeżeli chcemy podać dzieciom zupę grzybową na Wigilię, możemy przygotować zupę pieczarkową – w postaci kremu lub rzadkiej zupy z łazankami lub ziemniakami. Pieczarki są dużo delikatniejsze w smaku niż grzyby suszone i z pewnością będą smakowały dzieciom. 

Mamy też sposób na wigilijny barszcz dla dzieci. Zamiast zupy na zakwasie buraczanym możemy przygotować zupę buraczkową. Surowe buraki gotujemy w wywarze warzywnym, a następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy naturalnym jogurtem lub śmietaną, Zupę buraczkową możemy zagęścić białą zasmażką lub surowym ziemniakiem, startym do gotującej się zupy. 

Sprawdź, jak rozmrozić rybę

Ryby na Wigilię dla dzieci

Wigilijne ryby to wyzwanie nie tylko dla dzieci. Nawet dorośli nie zawsze przepadają za śledziem, karpiem, leszczem lub szczupakiem. Co zatem podać dzieciom zamiast dań z tych ryb?

Ryba po grecku lub łosoś w galaretce na wigilijną przystawkę

Ryba po grecku pod pierzynką z duszonych warzyw będzie świetną wigilijną przystawką dla dzieci i dla dorosłych. Do jej przygotowania potrzebujemy ryby bez ości (filetowanej), którą przyrządzamy na parze lub smażymy na maśle. Następnie rybę obkładamy poszatkowanymi warzywami korzeniowymi duszonymi z pomidorami – marchewką, pietruszką, cebulką. Do warzyw możemy dodać także trochę selera naciowego dla podkręcenia smaku. 

Druga propozycja na wigilijne danie dla dzieci to łosoś w lekkiej galarecie (auszpiku). Łososia gotujemy na parze lub w lekkim bulionie warzywnym. Rybę układamy w płaskim naczyniu lub małych filiżankach, obkładamy ugotowanymi warzywami (marchewką i groszkiem), a następnie wszystko zalewamy galaretą, przygotowaną na bazie bulionu z dodatkiem żelatyny. 

Filet z dorsza z pieczonymi ziemniakami z zasmażaną słodką kapustą

Kolejne problematyczne danie to karp, który przeważnie jest pełen ości. Dzieci nie tylko nie mogą poradzić sobie z oczyszczeniem ryby, ale także często nie przepadają za jej smakiem. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się tradycyjny filet z dorsza lub innej ryby morskiej, usmażony w tradycyjnej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Do ryby podajemy ziemniaczki pieczone w piekarniku i gotowaną słodką kapustę, którą zagęszczamy białą zasmażką lub surowym ziemniakiem.

Filet z dorsza panierowany podany z pieczonymi ziemniakami - pomysł na wigilijne danie dla dzieci

Wigilijne pierogi dla dzieci – pierogi ze śliwką kalifornijską

Jako słodki dodatek do Wigilii możemy przygotować pierogi z suszonymi śliwkami. To danie przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Do przygotowania pierogów bierzemy śliwki kalifornijskie (jeżeli pierogi mają być słodkie i delikatne) lub tradycyjne polskie śliwki suszone z nutą dymu np. suską sechlońską.  

Tradycyjne polskie dania wigilijne: kisiel żurawinowy i zupa migdałowa

Istnieją jednak tradycyjne polskie danie wigilijne, które z pewnością zasmakują dzieciom! Co ciekawe, obydwa pochodzą z Kresów. Pierwsze z nich to zupa migdałowa. Tę delikatną, lekką zupę przygotowujemy z mleka, cukru lub miodu i migdałów, z dodatkiem ryżu i rodzynek.  

Kisiel żurawinowy również przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Ten wykwintny deser przygotowujemy z mrożonej żurawiny, którą można bez problemu dostać w supermarketach lub z naturalnego soku żurawinowego. Sok żurawinowy zagęszczamy mąką ziemniaczaną i osładzamy cukrem. Kisiel podajemy z dodatkiem śmietanki lub mleczka migdałowego. Ten lekko cierpki smakołyk gościł na szlacheckich stołach i powinien powrócić na nasze stoły w XXI wieku.