Karp królewski to król polskich stołów w czasie Wigilii, choć stopniowo wśród dań pojawiają się inne ryby słodkowodne, znane z dawnych przepisów. Pomimo wielu ciekawych przepisów na podanie tej popularnej ryby, wciąż najbardziej popularny jest ten smażony w panierce. Poradzimy, jak usmażyć karpia na Wigilię, aby nie czuć było mułu w mięsie, a panierka była złota i chrupiąca.
Spis treści
Tradycyjny karp na Wigilię
Tradycja przyrządzania karpia na Wigilię liczy sobie zaledwie kilkadziesiąt lat i została wprowadzona w czasach PRL. Wiązała się z brakiem dostępu do ryb serwowanych tradycyjnie w czasie polskiej Wigilii takich jak lin, szczupak, sandacz czy leszcz. Jak wiadomo, potrzeba matką wynalazku, zatem w czasie tych kilku dziesięcioleci powstało wiele ciekawych przepisów na wigilijnego karpia. Nie da się jednak ukryć, że największą popularności nieustannie cieszy się tradycyjny karp smażony w panierce z bułki tartej.
Jak usmażyć karpia na Wigilię
Dzwonka karpia z chrupiącą złotą skórką, podawane z chałką lub pieczonymi ziemniakami, to tradycyjne wigilijne danie. Aby uzyskać doskonały efekt przy smażeniu wigilijnego karpia, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.
Jak przygotować karpia do smażenia
Do smażenia wybieramy średniego karpia, najlepiej o wadze ok. 1,5 kg. Jeżeli kupujemy karpia w całości musimy przygotować go dalszej obróbki w kuchni. Przede wszystkim karpia trzeba oczyścić z wnętrzności i pozbawić głowy oraz ogona. Usuwając woreczek żółciowy trzeba uważać, aby jego zawartość nie wlała się do ryby ponieważ mięso stać się gorzkawe w smaku. Patroszenie ryby najczęściej możemy zlecić sprzedawcy ryb. Głowę i ogon warto zachować do przygotowania wywaru z ryby.
Następnie oczyszczamy karpia z łusek oraz płetw. Według wigilijnej tradycji łuski z karpia schowane w portfelu lub wsunięte pod obrus podczas wieczerzy gwarantują bogactwo i powodzenie w nadchodzącym roku.
Można również kupić porcje oczyszczonego karpia, w postaci dzwonków lub filetów gotowych do smażenia.
SPRAWDŹ! Jak pozbyć się zapachu mułu z ryby
Tak przygotowanego karpia dokładnie myjemy w zimnej, osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy w dzwonka ok. 2 cm grubości. Następnie porcje skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na kilkanaście minut – dzięki temu ryba nie rozpadnie się w trakcie smażenia, później doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Smażenie wigilijnego karpia panierowanego w bułce tartej
Karpia na Wigilię obtaczamy w tradycyjnej panierce. Najpierw dzwonka obtaczamy mąką pszenną, następnie dokładnie moczymy je w rozkłóconym jajku, aby na koniec jeszcze raz obtoczyć je w bułce tartej – najlepiej własnej produkcji.
Ważne! Do panierowanie koniecznie używamy domowej bułki tartej, przygotowanej w osuszonych bułek pszennych.
Tak przygotowane dzwonka są gotowe do smażenia na Wigilię.
Jak długo smażyć karpia
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej z masłem i smażymy dzwonka karpia na złoty kolor z obydwu stron, a następnie przysmażamy boki. Karpia nie możemy smażyć na zbyt gorącej patelni ponieważ przypalimy panierkę, a nie usmażymy mięsa. Rybę powinno się smażyć ok. 5 minut z każdej strony.
Ciepłe karpie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do średnio rozgrzanego piekarnika, ok. 60 st. Uwaga! Karpia nie przykrywamy i pozostawiamy w cieple do podania. Rybę można obłożyć wiórkami zimnego masła.
Jak podajemy smażonego karpia na Wigilię
Smażonego karpia tradycyjnie podajemy z drożdżową chałką lub ziemniakami. Ziemniaki mogą być gotowane, tłuczone, pieczone lub podane jako kotleciki (sprawdź przepis na krokieciki orzechowo-ziemniaczane). Przed podaniem usmażoną rybę dekorujemy według uznania – np. cząstkami cytryny i pietruszką. Najczęściej rybie towarzyszy także kapusta z grzybami, a czasami tarty chrzan. Smażony karp jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno – podany na drugi dzień.
Jak czyścić patelnię po smażeniu ryby?
Umytą patelnię posypujemy solą i podgrzewamy. Kiedy sól zbrązowieje, oznacza to, że patelnia z pewnością nie jest już przesiąknięta zapachem ryb. Usuwamy wypieczoną sól i wycieramy patelnię papierem.
Składniki potrzebne do przygotowania smażonego karpia na Wigilię
- 1 karp waga ok. 1,5 do 2 kg
- 1 szklanka domowej bułki tartej
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 cytryna
- Sól i pieprz do smaku