Panierka KFC: Jak zrobić panierkę do kurczaków KFC. Oryginalny przepis

Panierka KFC dla wszystkich! Przepis na słynną panierkę KFC do kurczaka był do tej pory pilnie strzeżoną tajemnicą. Czasem aż ciężko uwierzyć, jak niewiele trzeba, by odkryć tajemnicę. Udało się to amerykańskiemu reporterowi, któremu siostrzeniec Colonela Sandersa pokazał album z zanotowanymi przepisem.  11 ziół i przypraw to sekret słynnej panierki Colonela Sandersa do kurczaków KFC. Oto oryginalny przepis!

The Extra Crispy Lifestyle is extravagant but every time it rains I think about living in a regular non-sand mansion.

Post udostępniony przez KFC – Kentucky Fried Chicken (@kfc)

Panierka KFC – składniki

Przepis na słynną panierkę KFC, jaki został zamieszczony w „Chicago Tribune” po dogłębnej analizie odręcznej receptury, którą zdradził siostrzeniec Colonela Sandersa:
11 przypraw – wymieszaj z dwiema szklankami białej mąki
1) 2/3 łyżki stołowej soli
2) 1/2 łyżki stołowej tymianku
3) 1/2 łyżki stołowej bazylii
4) 1/3 łyżki stołowej oregano
5) 1 łyżka stołowa soli selerowej
6) 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
7) 1 łyżka stołowa sproszkowanej musztardy
8) 4 łyżki stołowe papryki
9) 2 łyżki stołowe soli czosnkowej
10) 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
11) 3 łyżki białego pieprzu
1. W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami.
2. Wymieszaj w osobnym naczyniu maślankę z jajkiem dopóki się ze sobą nie połączą. Zamocz kurczaka w tej mieszance i zostaw na 20-30 minut.
3. Wyciągnij kurczaka i pozwól ociec nadmiarowi płynu. Zanurz kawałki kurczaka w mące z przyprawami tak, by pokryła całość i otrzep nadmiar panierki. Połóż kurczaka na kracie umieszczonej nad blaszką i zostaw na 20 minut.
4. Rozgrzej olej (50 ml) w dużym naczyniu do temperatury 176 stopni Celsjusza (temperaturę trzeba sprawdzić termometrem). Smaż po 3-4 kawałki naraz, żeby nie przepełnić garnka i utrzymać temperaturę 176 C. Smaż przez 15-18 minut aż kawałki będą miały złocisto-brązowy kolor, obracając tylko raz. Usmażone przenieś na blaszkę pokrytą ręcznikami papierowymi.
To wszystko, smacznego!

Napisz, co o tym myślisz?