Sól selerowa. Jak zrobić przyprawę w domu

Sól selerowa to ciekawa przyprawa, która doskonale podkreśli smak wielu potraw – zup, gulaszy, rosołu, past do pieczywa oraz mięs. Trzeba jednak pamiętać, że seler może uczulać, więc stosując tę świetną przyprawę, trzeba mieć te go świadomość.

Sól selerowa pojawia się w wielu przepisach i często zastanawiamy się czym ją zastąpić, gdyż nie tak prosto jest ja kupić. Poradzimy, jak samodzielnie przygotować sól selerową.

Składniki na domową sól selerową:

  • Suszony seler korzeniowy
  • Sól morska

Do przygotowania soli selerowej potrzebny suszony seler korzeniowy.

Jak przygotować suszony seler na sól selerową

Obrany świeży seler trzeba poszatkować w cieniutkie plasterki. Plasterki selera układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku nagrzanym do 50 – 70 C. Co 15 min. uchylać drzwiczki. Suszyć, aż płatki będą zupełnie suche, tak że można je z łatwością łamać.

Suszony seler przełożyć do blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać sól morską i jeszcze raz zmiksować. Gotową sól selerową przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej słoiku.

Sól można także przygotować w moździerzu – najpierw rozdrabniamy suszony seler, a następnie mieszamy z solą i jeszcze raz tłuczemy.

Artykuł o przepisie na sól selerową znaleziono dzięki hasłom:

  • sól selerowa jak zrobić
  • przepis na sól selerową
  • sól selerowa czym zastąpić
  • jak zrobić sól selerową