Świeże ostrygi na tacy - zdrowie z oceanu

Czy ostrygi są zdrowe? Czy warto jeść ostrygi?

Ostrygi nie są typowym produktem w naszej codziennej diecie. Często traktowane jako rarytas wśród owoców morza, ale mało kto wie o tym, czym się one wyróżniają. Jakie wartości odżywcze posiadają ostrygi? Dlaczego warto je jeść?

Czym są ostrygi?

Ostrygi to małże, które są zwierzętami słonowodnymi żyjącymi w morzach i oceanach. Często traktowane są jako najcenniejsze z mięczaki jadalne, które nie tylko się wyławia, ale i hoduje. Oprócz walorów smakowych i częstym wykorzystaniu w kuchni stworzenia te są znane też z jeszcze jednej ważnej cechy, mianowicie stanowią jeden z ważniejszych elementów ekosystemu. Filtrują wodę z zanieczyszczeń, a tym samym umożliwiają życie innym zwierzętom w okolicy ich bytowania. Jako przysmak często ostrygi przyrządzane są w kuchniach na całym świecie, warto więc dowiedzieć się, dlaczego poleca się ich spożywanie.

Jakie wartości odżywcze mają ostrygi?

Ostrygi to bardzo niewielkie mięczaki, które jednak są niesamowicie bogate w składniki odżywcze. Ta malutka skorupka może dać nam wiele, przede wszystkim jeżeli chodzi o witaminy i minerały. Nie można zapomnieć o tym, że kwasy omega-3 zawarte w ostrygach (poradnikowy.net), są jednym z podstawowych składników dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz tego mają całkiem sporo białka oraz witamin z grupy B. Jeżeli chodzi o minerały, zawierają one cynk, miedź, żelazo, selen, potas oraz magnez.

Jak ostrygi wpływają na zdrowie organizmu?

Jako że te mięczaki mają w sobie tak wiele wartości odżywczych, niewątpliwie mają też ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki kwasom tłuszczowym omega-3 wspomagają funkcjonowanie pracy mózgu, a zawarte w nich antyoksydanty DHMBA pozwalają na zwalczanie stresu i są bardzo korzystne dla wątroby. Ostrygi są też dobre dla oczu, poprawiają nastrój, a także pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Powinny sięgać po nie także osoby mające problemy z układem naczyniowo-sercowym, ponieważ pomagają w obniżaniu ciśnienia i zwiększają poziom energii, dzięki czemu nie odczuwa się takiego zmęczenia. Dodatkowo ostrygi wzmacniają kości, a wiele osób uznaje je także jako doskonały afrodyzjak, który pozwala na lepsze doznania seksualne. Dzięki niewielkiej ilości kalorii są lekkostrawne i odchudzające.

Jak jeść ostrygi?

Ostrygi można jeść na wiele sposobów – na surowozapiekane czy w formie zupy. Rzecz jasna najzdrowsze są te całkowicie świeże, które zjada się bez dodatkowej obróbki cieplnej i tylko z dodatkiem soku z cytryny i kilku sosów. Otwarcie skorupki nie jest łatwe, dlatego najczęściej w restauracjach podaje się je już otwarte. Ostrygi uważa się za posiłek lekki i nieobciążający, przez co często łączy się go z alkoholem. Jeżeli jednak ktoś nie wyobraża sobie połykania w całości surowego mięczaka, zawsze można go jeszcze przyrządzić – ugotować, upiec, usmażyć, czy grillować. Świetnie wkomponuje się w to wiele smaków, jak choćby czosnek czy cebulka.

Jest też jeden ważny powód, dla którego nie powinno się jeść tych mięczaków bez obróbki cieplnej. Zakup i zjedzenie surowych ostryg może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego, dlatego trzeba uważać, zwłaszcza gdy chce się je przyrządzić samodzielnie w domu.

Źródło: materiały promocyjne partnera

Dodaj komentarz