Swą niezwykłą popularność na całym świecie jabłka zawdzięczają nie tylko swoim walorom smakowym i zdrowotnym, ale także dużej dostępności. Aktualnie jabłka rosną praktycznie na całym świecie, choć najlepsze są te ze stref umiarkowanych i chłodnych. Jabłka dojrzewają od wczesnego lata do później jesieni, a odpowiednio przechowywane zachowują smak i zapach nawet dziewięć miesięcy! Sprawdźmy, dlaczego warto jeść jabłka!
Jabłka mają wyjątkowe właściwości odżywcze i doskonale wpływają na nasze zdrowie. Te rajskie owoce zawierają niezbyt dużo węglowodanów, a jednocześnie sporo substancji bardzo cennych dla organizmu. Są to między innymi witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy – przede wszystkim witamina C.
Jak się okazuje zawartość witaminy C jest różna w poszczególnych odmianach jabłek. Najwięcej zawierają jej antonówki i grochówki, natomiast w starej kaszteli nie ma jej zupełnie! Szczególnie dużo tej cennej witaminy gromadzi się w owocach dojrzewających od strony południowej. Co ciekawe suszenie jabłek może zmniejszyć zawartość witaminy C o połowę!
Jabłka zawierają także sporo składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i potasu, które działają one na organizm odkwaszająca. Jabłka mają także dużo błonnika pokarmowego, zarówno w miąższu jak i w skórce. Błonnik działa oczyszczająco na przewód pokarmowy.
Często mówi się, że zjedzenie 2 jabłek dziennie zapewni zdrowie i dobre samopoczucie.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.