Fava to pasta przygotowywana z gotowanego grochu, bobu lub żółtej soczewicy z dodatkiem czosnku, cebuli i oliwy.
Fava pochodzi z Grecji. Czasem nazywana jest grecką odmianą pasty hummus.
Zobacz także:
- Co to jest hummus i jak go przygotować w domu Hummus to pasta, sos lub dip z przetartych ziaren ciecierzycy oraz innych roślin strączkowych. Hummus pochodzi z Libanu. Ta tradycyjna...
- Co to jest pasta miso i jak jej używać w kuchni? Wiele aromatycznych azjatyckich sosów, zup i wywarów ma wspólny składnik, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni japońskiej. To miso –...
- Co to jest fasola adzuki? Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz popularniejsza w naszym kraju, dlatego chętnie sięgamy po produkty, z których przygotowuje się tradycyjne...
- Które gatunki sałaty najlepiej sprawdzą się w kuchni? Sałata to synonim zdrowego odżywiania i kuchni w stylu fit. Liście sałaty dodajemy do kanapek, sałatek, dań na ciepło, smoothies....
- Jak suszyć czosnek niedźwiedzi? Suszenie i przechowywanie cebuli czarownic Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania ziół. Jak zachować czosnek niedźwiedzi na zimę? Oczywiście, możemy go ususzyć. Sprawdź, jak...
- Jak zrobić pastę jajeczną? Pomysł na pastę do kanapek Pastę jajeczną kochają wszyscy. Poradzimy, jak zrobić pastę jajeczną – szybko, smacznie i z pomysłem! Spis treści Jak zrobić pastę...