Jak mrozić borówki amerykańskie i czarne jagody

Mrożone borówki oraz czarne jagodowe idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju kompotów, sosów do mięs, ciast i innych słodkich wypieków. Do mrożenia idealnie nadają się borówki amerykańskie oraz nasz rodzime czarne jagody, na południu Polski nazywane oczywiście borówkami. Na przełomie lipca i sierpnia na targowiskach bez problemu można kupić leśne jagody, można też zebrać je samodzielnie w czasie leśnych wędrówek. Oczywiście, mrożone jagody można kupić praktycznie w każdym sklepie, ale można też przygotować je w domu. Poradzimy, jak mrozić borówki!

Czy można mrozić borówki?

Borówki amerykańskie oraz nasze rodzime borówki, czyli tak zwane czarne jagody jak najbardziej nadają się do mrożenie. Mrożenie borówek to jeden z najlepszych sposobów, aby cieszyć się tymi pysznymi owocami zimą!

Jak mrozić borówki na zimę

Jagody przeznaczone do mrożenie muszą być suche, dojrzałe i pozbawione uszkodzeń. Owoce dokładnie płuczemy, aby pozbawić je pozostałych listków i innych zanieczyszczeń. Wymyte owoce wysypujemy na tacę wyłożoną papierowym ręcznikiem, aby zupełnie wyschły. Gdy jagody będą zupełnie suche owoce rozkładamy pojedynczą warstwą na tacy do mrożenia tak, aby nie dotykały się wzajemnie i wkładamy do zamrażalnika.

Tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone śliwki wsypujemy do pudełek lub torebek do mrożenia i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Gotowe! Teraz nasze borówki mogą spokojnie czekać, aby zagościć zimą na naszych stołach.

Jak wykorzystać mrożone borówki?

Mrożone borówki lub mrożone jagody to idealny składnik fit lodów jogurtowych. Borówki i jagody można także wykorzystać do koktajli, deserów oraz wypieków – na przykład kruchych ciast, babeczek i serników.

Mrożenie jagód – jak mrozić jagody na zimę

Jagody amerykańskie można mrozić tak samo jak nasze borówki. Owoce oczyszczamy, układamy na tackach i wstępnie zamrażamy. Następnie przesypujemy do pojemników lub woreczków do mrożenia i wstawiamy do zamrażalnika.

Borówka amerykańska – cudowne właściwości malutkiej jagody

Borówka amerykańska to bardzo smaczny owoc, którego ojczyzną jest Ameryka Północna, ale obecnie z powodzeniem uprawiany jest w Europie Środkowej, w tym także w Polsce. Owoce borówki cenione są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dzięki swoim licznym wartościom odżywczym i zdrowotnym. W jagodach borówki amerykańskiej znajdziemy tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, barwniki, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, D, E i K oraz minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.

Borówka amerykańska jest szczególnie bogata w witaminę C. Wystarczy szklanka tych owoców, by pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę odpowrności i młodości. Długo można wymieniać właściwości zdrowotne tych owoców, warto tylko wspomnieć, że regularne spożywanie borówki amerykańskiej reguluje poziom złego cholesterolu, wpływa dobroczynnie na układ oddechowy, moczowy i nerwowy. Poprawia krążenie i pamięć oraz procesy myślowe, jak również koordynację ruchową i refleks. Działa przeciwzapalnie i odtruwająco usuwając toksyny z organizmu.

Artykuł o mrożeniu borówek wyszukano w Google wpisując m.in.:

  • mrożone borówki
  • mrożone jagody mrożenie jagód
  • mrożenie borówek
  • czy można mrozić borówki amerykańskie
  • jak zamrozić czarne jagody
  • mrożone borówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *