Domowe przetwory w słoikach - dżemy i kompoty

Przetwory z owoców i warzyw, szczególnie te domowe, po latach zapomnienia wracają do łask. Jak się okazuje, domowe przetwory to świetne uzupełnienie diety, szczególnie jesienią. Sprawdź, jakie przetwory warto wprowadzićWięcej

Słoiki z ekologicznymi przetworami

W sezonie jesienno-zimowym drastycznie zmniejsza się dostępność świeżych owoców i warzyw. Z ich smakiem nie trzeba się jednak żegnać do następnego sezonu, wystarczy sięgnąć po słoiczek z ulubionym przetworem. TylkoWięcej

Kompot z agrestu i kompot z malin w słoikach na zimę

Kompoty po latach zapomnienia wracają do łask. Nasze babcie miały zawsze spiżarkę pełną słoików z kompotami. Te bardzo proste przetwory są naprawdę pyszne i z powodzeniem mogą zastąpić “sklepowe” napojeWięcej

Suszony groszek - jak suszyć zielony groszek

Nie każdy wie, że zielony groszek idealnie nadaje się do suszenia! Tak przygotowany możemy wykorzystać zimą do zup i warzywnych past. Poradzimy, jak suszyć zielony groszek w domu. Suszenie groszkuWięcej

Kiszone jabłka w szklanym słoju - kiszenie jabłek krok po kroku

Kiszone jabłka to kolejna ciekawa kiszonka, która dostarcza nam witamin i probiotycznych bakterii. Czy kiszone jabłka są smaczne? To kwestia gustu – jednym smakują, innym niekoniecznie. Jeżeli masz ochotę naWięcej

Słoik z powidłami śliwkowymi i świeże śliwki węgierki

Powidła, szczególnie te śliwkowe to polska specjalność. Tradycja smażenia lub prażenia tych wyjątkowych przetworów jest wciąż żywa w wielu regionach naszego kraju, do tego stopnia, że urządzane są specjalne festiwaleWięcej

Kiszone rydze w słoju - kiszenie grzybów

Kiszenie to tradycyjny sposób konserwowania grzybów. Te wspaniałe dary lasu są wyśmienite po przefermentowaniu. Sprawdź, jak kisić grzyby i które gatunki grzybów najlepiej nadają się do kiszenia. Czy grzyby możnaWięcej