Jak mrozić wiśnie lub czereśnie

Mrożenie to doskonały sposób konserwacji letnich owoców na zimę. Mrożone wiśnie, śliwki lub truskawki idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów oraz składnik domowych lodów. Mrożąc owoce w domu mamy pewność, że nasze posiłki będą zdrowe i pełne witamin. Poradzimy, jak samodzielnie przygotować mrożone wiśnie lub czereśnie!

Jak mrozić wiśnie lub czereśnie?

Do mrożenia najlepiej wybrać dojrzałe, suche owoce. Decydując się na wiśnie najlepsze będą tradycyjne odmiany – szklanka lub lubka. Przy mrożeniu czereśni ważne jest, żeby wybrać owoce jędrne, ale nie przejrzałe. Owoce przeznaczone do mrożenie muszą być dojrzałe i pozbawione uszkodzeń, najlepiej żeby pochodziły od zaprzyjaźnionego sadownika.

Wiśnie myjemy, czyścimy z ogonków, osączamy na sicie, a następnie drylujemy. Wiśnie lub czereśnie można pozbawiać pestek za pomoca specjalnej drylownicy. Gdy jednak nie dysponujemy takim sprzętem wystarczy zwykła wykałaczka. Po drylowaniu odsączamy owoce na durszlaku z nadmiaru soku, który można wykorzystać np. do mlecznego koktajlu.  

Tak przygotowane wiśnie układamy na specjalnych tackach do mrożenia, które są w  niektórych lodówkach. Jeżeli nie mamy takiego wyposażenia, owoce układamy na plastikowej tacce wyłożonej papierem do pieczenia. WAŻNE! Owoce nie mogą się dotykać. Tace wkładamy do zamrażalnika i mrozimy minimum 12 godz. Następnie zamrożone owoce wsypujemy do pudełek lub torebek do mrożenia, szczelnie zamykamy i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Gotowe!

Opakowanie na mrożonki musi być szczelne, aby produkty nie traciły aromatu i by nie przedostawały się do nich obce zapachy. Pojemniki i woreczki muszą być wykonane z odpowiednich materiałów, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Warto wybierać  specjalne woreczki strunowe do mrożonek, które mogą być używane wielokrotnie. Najlepiej jest zamrażać niewielkie porcje, takie które zużyjemy na raz. Na opakowaniu dobrze jest zapisać datę zamrożenia oraz opisać zawartość. W temperaturze -18°C owoce można bezpiecznie przechowywać przez 8 do 10 miesięcy. 

Mrożone wiśnie oraz czereśnie idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju kompotów, sosów do mięs, ciast i innych słodkich wypieków.

Artykuł o mrożeniu wiśni oraz czereśni wyszukano w Google wpisując m.in.:

  • mrożone wiśnie
  • mrożone czereśnie
  • jak mrozić wiśnie na zimę
  • mrożenie czereśni
  • czy można mrozić czereśnie
  • jak zamrozić wiśnie
  • wiśnie mrożenie
  • wiśnie z pestkami mrożenie