Mrożenie fasolki szparagowej to świetny sposób na zachowanie jej smaku i wartości odżywczych na dłużej. Fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, więc zamrożenie jej pozwala cieszyć się nią przez cały rok. Poradzimy, jak mrozić fasolkę szparagową – po zblanszowaniu i na surowo.
Spis treści
Czy fasolkę szparagową można mrozić?
Sezon na fasolkę szparagową trwa krótko. Nie da się najeść jej na zapas, ale z powodzeniem można ją zamrozić. Te delikatne strączki świetnie sprawiają się samodzielnie jako warzywo do obiadu, a także składnik zup, sałatek i gulaszy. Fasolkę szparagową – zieloną i żółtą – możemy zamrozić i cieszyć się jej smakiem całą zimę.
Sprawdź, czy można mrozić pomidory
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Przed mrożeniem fasolkę musimy odpowiednio przygotować. Czy fasolkę szparagową trzeba gotować przed zamrożeniem? Fasolkę warto przed zamrożeniem zblanszować. Blanszowanie polega na błyskawicznym podgotowaniu produktów we wrzątku i równie szybkim schłodzeniu ich w lodowatej wodzie. Wystarczą 2-3 minuty gotowania, by strąki zmiękły i nabrały żywego koloru. Blanszowanie fasolki przed zamrożeniem pozwala zatrzymać jej kolor i smak. Aby fasolka szparagowa po rozmrożeniu zachowała swój kolor, można dodać do wrzątku odrobinę cukru lub octu.

Mrożenie fasolki szparagowej krok po kroku
Do zamrożenia wybieramy świeżą, jędrną fasolkę szparagową bez uszkodzeń. Dokładnie myjemy strączki pod bieżącą wodą i usuwamy końcówki i twarde włókna. Jeśli fasolka jest zbyt długa, można ją przekroić na pół.
Mrożenie fasolki szparagowej:
- Myjemy fasolkę, odcinamy końcówki, ewentualnie kroimy strączki na mniejsze kawałki. W przypadku starszej fasolki konieczne jest także pozbycie się twardego łyka.
- Wodę solimy i dodajemy odrobinę cukru lub octu. Doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy fasolkę do wrzątku.
- Gotujemy warzywa przez ok. 2-3 minuty.
- Zblanszowaną fasolkę szparagową odcedzamy i od razu chłodzimy w zimnej wodzie. Do miski ze strączkami wkładamy kilka kostek lodu albo płuczemy fasolkę pod bieżącą wodą. Schładzamy fasolkę przez taki sam czas, przez który była wcześniej gotowana. Pozwoli to zachować jej kolor oraz smak, jednocześnie pozbawiając ją zanieczyszczeń.
- Dokładnie osuszamy fasolkę na papierowym ręczniku, żeby po zamrożeniu nie powstała na niej lodowa glazura.
- Fasolkę rozsypujemy na tacy lub blaszce do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny.
- Następnie przekładamy wstępnie zamrożoną fasolkę do specjalnych woreczków i wkładamy do zamrażarki. Woreczki podpisujemy.
- Fasolkę przechowujemy do 9 miesięcy w temperaturze -18⁰ C, najlepiej w niewielkich porcjach, pozwalających wykorzystywać ją na bieżąco do dań na ciepło i sałatek.

Czy można mrozić fasolkę bez blanszowania
Czy można mrozić surową fasolkę szparagową, czyli bez blanszowania? Odpowiedź brzmi: tak, można zamrozić surową fasolkę szparagową bez blanszowania, ale należy mieć świadomość, że może to wpłynąć na jakość warzywa po rozmrożeniu. Dlatego, jeśli mrozimy fasolkę szparagową bez blanszowania, najlepiej spożyć ją jak najszybciej po rozmrożeniu.
Sprawdź, jak mrozić fasolę Jaś
Mrożenie fasolki szparagowej bez blanszowania
- Myjemy fasolkę szparagową i odcinamy końcówki strączków. Długie strąki np. fasolki mamut możemy pokroić na mniejsze kawałki.
- Roztwór solanki chłodzimy w lodówce.
- Przygotowaną fasolkę wrzucamy do zimnej solanki i zostawiamy na ok. 30 minut.
- Wymoczoną fasolkę odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Fasolkę szparagową rozkładamy na blasze lub plastikowej tacy i wstawiamy ją do zamrażalnika na około 2 godziny, aż całkowicie się zamrozi.
- Po tym czasie wstępnie zamrożoną fasolkę przesypujemy do woreczków do mrożenia lub specjalnych pojemników i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Opakowania podpisujemy.
- Fasolkę szparagową można przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy.
Tak przygotowaną mrożoną fasolkę szparagową możemy ugotować, usmażyć albo dodać do zupy, gulaszu lub sałatki.
