Kurki w koszyku - jak czyścić kurki, żeby pozbyć się piasku

Jak oczyścić kurki – do jajecznicy, smażenia, mrożenia

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które możemy marynować lub podawać smażone z czosnkiem i masłem, a także wykorzystać do grzybowego nadzienia. Najlepsze są kurki zbierane w lesie, ale niestety są one często zabrudzone ziemią, piaskiem lub igliwiem. Na szczęście są sposoby na pozbycie się tych zanieczyszczeń. Poradzimy, jak oczyścić kurki – skutecznie, szybko i bezpiecznie! 

Czyszczenie kurek i innych grzybów

Czyszczenie kurek i każdego innego rodzaju grzyba to proces dwuetapowy. Pierwszym krokiem jest pozbycie się wszelkich zabrudzeń, które można usunąć jeszcze w lesie lub tuż po powrocie z grzybobrania – igieł, resztek mchu i liści. Grzyby najlepiej czyścić wilgotnym ręcznikiem lub miękką szczoteczką. Niestety grzyby są jak gąbki i chłoną dużo wody, dlatego najlepiej czyścić je na sucho. W wodzie myjemy jedynie grzyby, które później gotujemy np. do marynowania grzybów lub wekowania grzybów.

Suszenie grzybów w piekarniku, na słońcu, w suszarce

Jak oczyścić kurki – z piasku i innych zanieczyszczeń

Kurki często rosą na glebach gliniastych i piaszczystych, dlatego często do blaszek pod kapeluszami dostają się drobinki piasku, zwłaszcza po ulewnym deszczu. W takiej sytuacji kurki możemy bardzo krótko opłukać pod bieżącą wodą. Trzeba uważać, ponieważ krawędzie kapeluszy są delikatne i silny strumień wody może je uszkodzić. Po opłukaniu kurki możemy dodatkowo oczyścić miękką szczoteczką. Następnie osuszamy grzyby ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wyschnięcia na powietrzu, aż będą gotowe do smażenia.

Osuszenie kurek w suszarce do sałaty

Jeśli mamy do oczyszczenia dużą ilość kurek, najlepiej wrzucić je do dużej miski z wodą, po chwili przemyć rękoma i pozwolić, aby brud wypłynął na powierzchnię. Następnie wylewamy wodę i płuczemy grzyby, aż będą całkiem czyste. Czyste kurki osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie resztek wody pozbywamy się w suszarce do sałaty! Niestety kurki mogą się trochę uszkodzić, ale jest to najlepszy sposób na wysuszenie dużej ilości grzybów. Następnie rozkładamy grzyby na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się resztek wody.

Jak szybko oczyścić kurki?

Jak szybko oczyścić kurki – do jajecznicy lub makaronu? Kurki wrzucamy do dużej miski, dodajemy ⅕ łyżeczki soli i zalewamy wrzącą wodą. Następnie wszystko delikatnie mieszamy – dzięki temu piasek i inne zanieczyszczenia opadnę na dno, a grzyby będą czyste. Wysoka temperatura wody sprawia, że na powierzchni grzyba wydziela się śluzowata substancja, która ułatwia usuwanie zanieczyszczeń oraz zapobiega utracie smaku. Oczyszczone kurki przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły lub suszymy je w suszarce do sałaty. Tak przygotowane kurki możemy podsmażyć na maśle z cebulką do jajecznicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *