Blanszowanie

Blanszowanie to alternatywny sposób obróbki cieplnej warzyw i owoców. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie chcą lub nie mogą jeść surowych warzyw, a równocześnie zależy im na zachowaniu chrupkości i świeżego smaku produktów.

Co to jest blanszowanie

Blanszowanie to sposób obróbki termicznej żywności polegający na krótkotrwałym zanurzeniu produktu w wrzątku, na kilka lub kilkanaście sekund, a następnie na natychmiastowym jego schłodzeniu. Najlepiej w lodowatej wodzie – z dodatkiem kostek lodu.

Blanszowanie najczęściej wykorzystywane jest do przygotowania delikatnych warzyw i owoców. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują oryginalny kolor i nie tracą wartości odżywczych. Często blanszowane są brokuły, kalafiory, liście szpinaku.

Blanszowanie może być także pomocne w obieraniu warzyw ze skórki, na przykład pomidorów lub migdałów.

Jakie produkty można blanszować?

Blanszuje się przede wszystkim delikatne warzywa oraz grzyby, które mają niską odporność na wysoką temperaturę. Możemy blanszować pomidory, pieczarki, groszek, cukinię, bób, kalafiory, brokuły, fasolkę szparagową, szpinak, liście kapusty, cebulę lub rabarbar. Liście kapusty będą bardziej elastyczne, a cebula utraci swój ostry posmak.

Jak blanszować warzywa lub owoce?

Do blanszowania wystarczy zanurzyć warzywa na kilkadziesiąt sekund we wrzątku. Najlepiej wrzucić warzywa do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem soli, której powinno być dwa razy więcej niż warzyw, aby nie obniżały jej temperatury. Po kilkudziesięciu sekundach trzeba odcedzić warzywa i zanurzyć je w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Warzywa powinny spędzić we wrzątku tyle samo czasu, co w zimnej wodzie.

Pamiętajmy jednak, że nie można moczyć warzyw dłużej niż 2-3 minuty.