Gotowanie potraw z kapusty, takich jak bigos, kapuśniak, gołąbki lub wigilijna kapusta z grzybami, to tradycja, którą kultywujemy z radością, szczególnie w chłodniejsze miesiące i w okresie świątecznym. Niestety, przyjemne zapachy kuchenne mogą czasem nieco kolidować z mniej przyjemnym, intensywnym zapachem gotowanej kapusty, który potrafi na długo wniknąć w ściany, firanki i ubrania. Na szczęście mamy kilka sprawdzonych sposobów, które mogą pomóc zminimalizować ten problem i sprawić, że aromat świątecznych dań nie będzie przeszkadzał ani nam, ani naszym gościom.
Spis treści
Jak zniwelować zapach kapusty podczas gotowania?
Gotowanie kapusty zaczyna się od właściwego przygotowania kuchni. Gdy zamierzamy przyrządzić bigos czy kapuśniak, możemy zastosować kilka prostych trików, by od początku zmniejszyć intensywność zapachu.
Przygotowanie pomieszczenia
Przede wszystkim warto w trakcie gotowania dobrze wietrzyć pomieszczenie. Otwieranie okien, a czasem nawet drzwi, aby stworzyć lekki przeciąg, to podstawa. Jeśli mamy wyciąg kuchenny, dobrze jest go włączyć na maksymalną moc – to prosty, a skuteczny sposób na odprowadzenie zapachów na zewnątrz.
Sprawdź, jak pozbyć się zapachu mułu z karpia
Dodatki do gotowania kapusty, które pomogą pozbyć się zapachu
Aby zmniejszyć intensywność zapachu przy gotowaniu kapusty, możemy dodać do garnka kilka składników. Wrzucenie do gotującej się kapusty skórki z razowego chleba pomaga wchłonąć część nieprzyjemnych aromatów. Można też na wierzchu kapusty położyć 2 kromki razowca. Skórka chleba działa jak naturalny pochłaniacz zapachów, a po skończonym gotowaniu możemy ją po prostu wyrzucić.
Gotując potrawy w kapusty, do garnka warto dodać dwa orzechy włoskie, które również pomogą nam pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Przyprawy, które przełamują zapach kapusty
Kolejną metodą jest używanie naturalnych przypraw. Liście laurowe, ziele angielskie czy goździki nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale także skutecznie neutralizują intensywne aromaty kapusty. Spróbujmy również dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny – ich kwasowy charakter może działać odświeżająco i skutecznie maskować zapachy. Przy tym ważne jest, aby nie przesadzić z ilością, by nie zaburzyć smaku dania.
Sprawdź, jak sparzyć kapustę na gołąbki
Co zrobić, gdy zapach gotowanej kapusty już opanował mieszkanie?
Bywa, że mimo starań zapach kapusty i tak rozprzestrzeni się po całym mieszkaniu. Wtedy z pomocą przychodzą inne, domowe sposoby.
Kawa na zapach z kapusty
Mielona kawa jest jednym z najskuteczniejszych pochłaniaczy zapachów. Wystarczy rozsypać trochę kawy na talerzykach i ustawić je w kilku miejscach w kuchni, a kawa zacznie absorbować nieprzyjemne aromaty. Jeszcze mocniej zadziała mielona kawa wysypana na rozgrzaną patelnię i lekko podprażona.
Niezawodna cytryna
Podobnie działa świeża cytryna – pokrojona na plasterki i umieszczona w różnych częściach mieszkania, wnosi odrobinę świeżości i pomaga niwelować kapuściane zapachy.
Napar z przypraw
Innym pomysłem, szczególnie przydatnym po gotowaniu, jest zagotowanie w garnku wody z dodatkiem aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, anyż, mięta, goździki i skórka pomarańczowa. Powstała para rozchodzi się po całym domu i skutecznie odświeża powietrze, pozostawiając przyjemny, świąteczny aromat. W okresie zimowym takie zabiegi są też miłym akcentem, który wprowadza ciepłą atmosferę.
Sprawdź, jakie przyprawy pasują do bigosu
Jak uchronić tkaniny i meble przed wnikaniem zapachu z gotowanej kapusty
Zapach gotowanej kapusty ma niestety tendencję do wnikania w tkaniny. Po gotowaniu dobrze jest rozwiesić na świeżym powietrzu zasłony, koce czy poduszki z salonu – jeśli tylko mamy taką możliwość. Jeśli zapach jest szczególnie uporczywy, pomocne mogą okazać się odświeżacze powietrza na bazie naturalnych olejków eterycznych, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy zmieszać wodę z kilkoma kroplami olejku z lawendy, mięty lub eukaliptusa i spryskać tkaniny, które najbardziej pochłonęły zapach.